Πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δύο ανώτερων αξιωματικών ξεκίνησε ο Ισραηλινός Στρατός, μετά τη ρίψη οβίδων φωσφόρου εναντίον κτιρίου του ΟΗΕ στη Γάζα, στη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» τον περασμένο χειμώνα.

Η διαδικασία κινείται σε βάρος του διοικητή της μεραρχίας στη Γάζα, στρατηγού Έγιαλ Άιζενμπεργκ, και του αρχηγού του συντάγματος πεζικού, συνταγματάρχη ‘Ιλαν Μάλκα, οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σε επίσημη αναφορά που εστάλη την Παρασκευή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι ισραηλινές Αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ υπό τον Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν για «εγκλήματα πολέμου».

Ο βομβαρδισμός στις 15 Ιανουαρίου του 2009 προκάλεσε φωτιά στη μεγαλύτερη αποθήκη της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στην πόλη της Γάζας, αφού προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί.

Οι αποθήκες της Unrwa που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς περιείχαν δεκάδες τόνους εφοδίων ανθρωπιστικής βοήθειας, που καταστράφηκε. Ο βομβαρδισμός αυτός, στον οποίο τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ, καταδικάστηκε απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το βομβαρδισμό της αποθήκης της UNRWA και άλλες επιθέσεις, το Ισραήλ πλήρωσε αποζημίωση 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον οργανισμό για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης