Στο στόχαστρο γερμανικών υπηρεσιών Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014, 10:14
Στο στόχαστρο γερμανικών υπηρεσιών Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες
Η γερμανική αντικατασκοπεία θα παρακολουθεί στο εξής και τους κατασκόπους σύμμαχων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία) που δρουν σε γερμανικό έδαφος. Την είδηση τη δημοσιεύει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Με την επιχείρηση «Βλέμμα 360 μοιρών» οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες βάζουν στο στόχαστρο από εδώ και στο εξής, εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», όπως τη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν, και τους συνεργάτες παραδοσιακών μεταπολεμικών συμμάχων -όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας- που δρουν σε γερμανικό έδαφος. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Süddeutsche Zeitung», της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR και της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR που υπογράφουν την έρευνα, στην καγκελαρία και στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Περίπου έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, η οποία παρακολουθούσε από τα mails των Γερμανών πολιτών μέχρι το κινητό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ακολούθησε πρόσφατα ένα ακόμα καθοριστικό γεγονός. Δύο Γερμανοί, ο ένας συνεργάτης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND και ο άλλος εργαζόμενος στο Υπουργείο Άμυνας, συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες παρέδιδαν απόρρητες πληροφορίες. Ως συνέπεια, ύστερα από έντονες γερμανικές πιέσεις, ο επικεφαλής της CIA στη Γερμανία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο υπήρχαν σχέδια των αρμόδιων αρχών για πρόγραμμα αντικατασκοπείας εναντίον αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε γερμανικό έδαφος. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του, φοβούμενο μια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Όμως οι πρόσφατες συλλήψεις των δύο Γερμανών κατασκόπων ήταν, όπως όλα δείχνουν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες χαιρετίζουν την απόφαση


Με την αντικατασκοπεία είναι επιφορτισμένες στη Γερμανία τυπικά τρεις υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν είχε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο την ενίσχυση του σχετικά μικρού τμήματος αντικατασκοπείας της υπηρεσίας του.

Στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών υπάρχει ομάδα αντικατασκοπείας, η οποία όμως είναι μικρότερη από εκείνη της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και αποτελούνταν το 2013 από μόλις 12 συνεργάτες.

Τέλος, το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας διαθέτει τμήμα στρατιωτικής αντικατασκοπείας, το οποίο όμως ήταν προσανατολισμένο κυρίως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Κίνα.

Πηγές: Süddeutsche Ζeitung, tagesschau.de, DPA
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014, 11:29