Με αρκετά “αγκάθια” στην ατζέντα, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεταρρυθμιστική “Συνθήκη της Λισαβόνας” έχει μπει στον “πάγο”, μετά την άρνηση του λαού της Ιρλανδίας να την επικυρώσει, αλλά και τις περαιτέρω αντιδράσεις από τους Τσέχους και τους Πολωνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Καζίνσκι, τόνισε πως, από τη στιγμή που η Συνθήκη δεν έγινε δεκτή από τους Ιρλανδούς, δεν υπάρχει λόγος η Ε.Ε να προχωρήσει με την εφαρμογή της.

Στην ατζέντα της γαλλικής προεδρίας αναμένεται να μπουν επίσης και ζητήματα όπως οι εκτινασσόμενες τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα, η μεταναστευτική πολιτική, οι κλιματικές αλλαγές, η αναδιάρθρωση της αγροτικής πολιτικής και η περαιτέρω αμυντική συνεργασία.

Στόχοι του Νικολά Σαρκοζί είναι μεταξύ άλλων να ληφθούν μέτρα για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, να γίνει περικοπή των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2010, καθώς επίσης και να δημιουργηθεί μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να απαντήσει εάν θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να τη μποϋκοτάρει, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Θιβέτ.

Τη Δευτέρα ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ε.Ε. την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί μιλούσε στη γαλλική τηλεόραση για τους στόχους της γαλλικής προεδρίας.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης