Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Βελιγράδι την επόμενη εβδομάδα, για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ηγετών από 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος ακύρωσε την επίσκεψή του, έπειτα από το «πάγωμα» στις σχέσεις Κροατίας – Σερβίας, εξέλιξη που προήλθε από τη ρητορική πολέμου που «εκτόξευσε» ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, εθνικιστής Σέρβος πολιτικός και αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του κ. Σέσελι, ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην ιδεολογία της «μεγάλης Σερβίας», που προκάλεσαν την αντίδραση της κροατικής κυβέρνησης, έγιναν έπειτα από την επιστροφή του στο Βελιγράδι, καθώς του χορηγήθηκε προσωρινή αποφυλάκιση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του.

Η κα Πούσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις (στη διάρκεια της συνάντησης του Βελιγραδίου στις 16 Δεκεμβρίου), διότι, όπως είπε, «είναι η σειρά του ομολόγου μου (του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών) να επισκεφθεί την Κροατία το επόμενο έτος». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνάντηση των ηγετών στο Βελιγράδι είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθεί περαιτέρω η ανάγκη προώθησης και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια, η ακύρωση του ταξιδιού του Κροάτη πρωθυπουργού έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Σέσελι (τη στάση του) και δεν σχετίζεται με τη σερβική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι ένα επιπλέον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι σερβικές Αρχές δεν τήρησαν ξεκάθαρες αποστάσεις από τη ρητορική του Βόισλαβ Σέσελι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός ανέφερε ότι η Κροατία είναι «κομμάτι» τριών περιοχών, της Μεσογείου, της κεντρικής Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η τελευταία περιοχή είναι και προτεραιότητα της κροατικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης