Στόλτενμπεργκ: Εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 20:25
Στόλτενμπεργκ: Εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

«Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μ. Άντερσον: O διάλογος των τριών χωρών μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον

O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον «ιδανικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε η Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα επιτρέψει την άμεση έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης» προσέθεσε.

Επιπροσθέτως, η κ. Άντερσον ανέφερε ότι η Σουηδία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια όλων συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας σε πνεύμα αλληλεγγύης.

«Θα υιοθετήσουμε την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια. Η Σουηδία, όπως φάνηκε και στην δήλωση της 10ης Ιουνίου, καταδικάζει την τρομοκρατία με τον πιο ισχυρό τρόπο. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της και εκφάνσεις. Ως σύμμαχοι θα δεσμευτούμε στην πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας και θα έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες. Η στάση μας απέναντι στο ΡΚΚ είναι σαφέστατη. Έχει καταχωρηθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και θεωρείται ως τέτοια οργάνωση από την Σουηδία» συμπλήρωσε η Μαγκαντελένα Άντερσον.

Ανέφερε παράλληλα, ότι ακόμη ένα θέμα που έχει τεθεί από την Τουρκία είναι η απάντηση της Σουηδίας στα αιτήματα για εκδόσεις.

«Αυτά τα ζητήματα εξετάζονται γρήγορα και προσεκτικά από το δικαστικό μας σύστημα και σύμφωνα με την Ευρωπαική Συνθήκη για εκδόσεις. Η Σουηδία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σκληρά ώστε να εκδώσουν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται αυτό το διάστημα» υπογράμμισε η Πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 20:30