Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας… διότι είναι καλό οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα μεταξύ τους» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στις 6 Νοεμβρίου το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Η πρότασή του προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που τη θεώρησε «πολύ προσβλητική» πριν από την άφιξή του στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε διά δύο αυτούς τους πόρους» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα εστερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν τη Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να μπουν σε ανταγωνισμό, διότι η Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» τόνισε.

«Δεν θα ήταν σώφρων απόφαση εκ μέρους των χωρών-μελών των δύο οργανισμών να διαθέτουν δύο σύνολα υποδομών διοίκησης ή να επιτελούν εις διπλούν το έργο του ΝΑΤΟ» συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της άμυνας είναι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού» επεσήμανε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί από τη μεριά του, όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία απέναντι στη σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης