Σε έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή Αμερικανούς συγγραφείς εν ζωή, τον Φίλιπ Ροθ, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Man Booker, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι οργανωτές παρέδωσαν το βραβείο μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 60.000 λιρών στον συγγραφέα για τα «επιτεύγματά του στην παγκόσμια σκηνή», ενώ ο 78χρονος Αμερικανός δήλωσε: «πρόκειται για μεγάλη τιμή και είμαι ευτυχής που το παραλαμβάνω». Το βραβείο θα παρουσιαστεί σε επίσημο δείπνο στο Λονδίνο στις 28 Ιουνίου, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ροθ δεν θα μπορέσει να παραστεί ο ίδιος.

O πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ρικ Γκεκόσκι δήλωσε πως «για παραπάνω από 50 χρόνια τα βιβλία του Ροθ έχουν διεγείρει, προκαλέσει και ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο κοινό που συνεχώς αυξάνεται» και πρόσθεσε: «Η φαντασία του δεν μας βοήθησε μόνο να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα της εβραϊκής ταυτότητας, αλλά το έργο του έχει δώσει μια νέα πνοή στη μυθοπλασία γενικά, όχι μόνο την αμερικάνικη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φίλιπ Ροθ γεννήθηκε στο New Jersey το 1933 και με ένα από τα πρώτα του βιβλία το «Σύνδρομο του Πόρτνοϊ» κατάφερε να κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Έκτοτε έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία μεταξύ των οποίων και το βραβείου Πούλιτζερ το 1997 για το μυθιστόρημά του «Αμερικανικό ειδύλλιο»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης