Στον Eιρηνικό τα συντρίμμια του Progress

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015, 13:38


Όλο το φορτίο που προοριζόταν για τον Διαστημικό Σταθμό κάηκε όταν το ρωσικό μεταγωγικό Progress έπεσε στην ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής. Το τέλος ήρθε πάνω από τον «κεντρικό Ειρηνικό», ανακοίνωσε η Μόσχα χωρίς να δώσει συντεταγμένες.

H Μόσχα είχε χάσει την επικοινωνία με το σκάφος λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου από το κοσμοδρόμιο που νοικιάζει η Ρωσία στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Επίγεια ραντάρ έδειξαν αργότερα ότι το σκάφος περιστρεφόταν εκτός ελέγχου σε λανθασμένη τροχιά.

Φορτωμένο με τρεις τόνους προμηθειών για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το ρομποτικό φορτηγόεισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 05.04 ώρα Ελλάδας ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει πως «μόνο μερικά κομμάτια των δομικών στοιχείων μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη».

Τα σκάφη Progress, τα οποία πετούν από το 1978, είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένα να καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα μετά το τέλος κάθε αποστολής.

Μόνο δύο από τις συνολικά 62 αποστολές των Progress έχουν καταλήξει σε απώλεια του σκάφους -η προηγούμενη ήταν το 2011.

Δεκάδες σκάφη μεγαλύτερης μάζας από το Progress έχουν καταστραφεί στην ατμόσφαιρα χωρίς αναφορές για ζημιές, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό Slylab, βάρους 69 τόνων, που καταστράφηκε το 1979, ή η αποτυχημένη ρωσική αποστολή Fobos-Grunt, μάζας 13,5 τόνων, που έπεσε στη Γη το 2012.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός παραμένει ασφαλής, αφού τα τρόφιμα και τα καύσιμα επαρκούν μέχρι την επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού στις 19 Ιουνίου.

Τον σταθμό ανεφοδιάζουν επίσης τα ιαπωνικά HTV και η κάψουλα Dragon της αμερικανικής SpaceX.

Επανδρωμένες αποστολές στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μπορούν να πραγματοποιούν μόνο τα ρωσικά Soyuz.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015, 21:13