Στον Κινέζο συγγραφέα και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liu Xiaobo απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης για το 2010, σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O 54χρονος Liu Xiaobo, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 χρόνων για τη συμμετοχή του στα αιματηρά γεγονότα της Τιενανμέν και για «υποκίνηση ανατροπής της κυβέρνησης», συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008 για την συμμετοχή του στην συγγραφή του «Άρθρου 8», το οποίο αποτελούσε μια «κραυγή» για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του ο επικεφαλής της επιτροπής, Thorbjoern Jagland, είχε εξηγήσει το σκεπτικό στο οποίο θα βασιζόταν η απόφασή τους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οφείλουμε να αφουγκραστούμε το τι συμβαίνει στον κόσμο, να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να επικροτήσουμε και πιστεύω ότι με τη φετινή μας επιλογή θα το καταφέρουμε».

«Κατενθουσιασμένη» δήλωσε η σύζυγος του

Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό δήλωσε «κατενθουσιασμένη» μαθαίνοντας την βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, και ζήτησε για ακόμα μια φορά από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.

«Είμαι κατευχαριστημένη, τόσο ενθουσιασμένη, δεν ξέρω τι να πω. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την υποστήριξη προς τον Λιού Σιαομπό. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Νομπέλ, τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Δαλάι Λάμα και όλους όσοι υποστήριξαν τον Λιού Σιαομπό», δήλωσε η Λιού Σιά από τηλεφώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το βραβείο αυτό αποτελεί «μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη” για όσους αγωνίζονται για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας», είπε.

Η Λιού Σιά, η οποία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των κινεζικών αρχών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι βρίσκεται μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι τής είπαν ότι θα την οδηγήσουν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειο-ανατολική Κίνα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της, ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης