Στον τέταρτο χρόνο ο πόλεμος στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 22:39
Στον τέταρτο χρόνο ο πόλεμος στη Συρία
Ο Πύργος του Άιφελ ήταν ένα από τα μνημεία που φωτίστηκαν το Σάββατο στον κόσμο προς τιμήν των Σύρων, θυμάτων εδώ και τρία χρόνια ενός πολυαίμακτου πολέμου που έχει αφήσει πίσω του 146.000 νεκρούς και τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων παγκοσμίως.

Στις 19.00 (τοπική ώρα) το μήνυμα «Μαζί με τους Σύρους» άναψε επάνω στον Πύργο, σύμβολο του Παρισιού, την ώρα που μνημεία φωτίζονταν σε ακόμη 20 χώρες, στέλνοντας ένα μήνυμα υποστήριξης προς τον συριακό λαό και υπενθύμισης προς τις κυβερνήσεις ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, τρία χρόνια μετά την έναρξη της καταστολής και, στη συνέχεια, του πολέμου, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας προς τους Σύρους... και να υπενθυμίσουμε στις κυβερνήσεις ότι η κρίση είναι παρούσα, ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται από τους βομβαρδισμούς, να πεθαίνουν από πείνα και ότι πρέπει εξάπαντος να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν αυτήν τη φρίκη» δήλωσε η πρόεδρος της γαλλικής οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας Ζενεβιέβ Καριγκό την ώρα που πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, ακριβώς απέναντι από τον φωτισμένο Πύργο του Άιφελ με το σύνθημα «Μαζί με τους Σύρους».

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις σήμαναν και πάλι συναγερμό για τον πόλεμο στη Συρία, που εισήλθε σήμερα στον τέταρτο χρόνο του.

Οι αιματηρές συγκρούσεις και οι συστηματικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τη χώρα, έχουν αναγκάσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν προκαλέσει μία ανθρωπιστική κρίση με πρώτα θύματα τα παιδιά.

Μία γενιά Σύρων κινδυνεύει «να χαθεί για πάντα», καθώς ο εμφύλιος πόλεμος έχει στερήσει τα παιδιά από τη φροντίδα, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη Unicef, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τρεις ΜΚΟ, 5,5 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται τα καταστροφικά δεινά του πολέμου στη Συρία. Οι οργανώσεις ζητούν την εφαρμογή της απόφασης που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο και καλεί όλες τις πλευρές της σύρραξης να επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την έκταση της Συρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, 22:46