Συνεχίζεται η δραματική αύξηση των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς σήμερα Τρίτη καταγράφηκαν 168 νέοι θάνατοι από τον ιό. 

Πρόκειται για τον υψηλότερο απολογισμό ημέρας από την αρχή της επιδημίας στην Ιταλία και οι νεκροί πλέον έχουν φτάσει στους 631 από 463 που ήταν χθες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνολικά κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 10.149 από 9.172, αφού καταγράφηκαν 977 νέα, ενώ έχουν θεραπευτεί 1.004 άνθρωποι, από τους 724 την προηγούμενη ημέρα και έτσι, θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι. Σε εντατική θεραπεία βρίσκονται 877 ασθενείς, από τους 733 τη Δευτέρα.

Ηλικιωμένος ασθενής σε δομή έκτακτης ανάγκης στη βόρεια ΙταλίαΣτη Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.

Η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε «εθνική καραντίνα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, που οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα της Ιταλίας λόγω του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισήμανε την ανάγκη να αλλάξουν οι συνήθειες των κατοίκων για να περιοριστεί η θνησιμότητα από τον ιό και να μειωθούν τα κρούσματα.

Από σήμερα ολόκληρη η χώρα αποτελεί «κόκκινη ζώνη». Η μετακίνηση του πληθυσμού περιορίστηκε από άκρη σε άκρη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.

Έρημοι οι δρόμοι της Ρώμης«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”».«Δεν θα υπάρχει πια κόκκινη περιοχή, αλλά μία προστατευόμενη Ιταλία. Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας ακόμα: 

«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι «σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής».

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει δεχτεί τόσο ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.Αστυνομικός στην ερημωμένη πλέον Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις ταραχές στις φυλακές

Στους 12 αυξήθηκε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους και δραπετεύοντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι βιαιότερες διαμαρτυρίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο έως σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις σε 10 φυλακές.

Όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους κρατούμενους ή από την αστυνομία.

Κρατούμενοι στην οροφή φυλακών εν μέσω της εξέγερσηςΕπτά κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μοδένας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σήμερα, άλλοι δύο βρέθηκαν νεκροί εκεί, όπως επίσης και άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία έκλεψαν οι κρατούμενοι από τις κλινικές που λεηλάτησαν, επισημαίνει το υπουργείο.

Πενήντα κρατούμενοι δραπέτευσαν χθες από μια φυλακή στη Φότζια και μονάχα οι 22 εξ αυτών είχαν συλληφθεί έως σήμερα το πρωί, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές ξεκίνησαν, αφότου οι αρχές περιόρισαν τις επαφές των κρατουμένων με τους συγγενείς τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον Covid-19. Στις φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.

Κλείνουν τα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία

Οι Αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι θα κλείσουν τα χερσαία σύνορά τους με την Ιταλία, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Καταστήματα στη Ρώμη κλείνουν πριν από την καθιερωμένη ώρα αιχμής«Έδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εσωτερικών να κλείσουν τα σύνορα με την Ιταλία, έπειτα κι από την απόφαση της Αυστρίας», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς στον λογαριασμό του στο Twitter. Oι δύο χώρες, Ιταλία και Σλοβενία, μοιράζονται σύνορα 232 χιλιομέτρων.

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει δραστικά την είσοδο στο έδαφός της για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ιταλία.

 

 

Ο κορωνοϊός μπορεί να είναι ήπιος, λένε ασθενείς, αλλά ο φόβος της μετάδοσης βαραίνει πολύ

Για τον 45χρονο Γιάκομπ Τάγκε Ράμλινγκ από τη Δανία, ο κορωνοϊός δεν ήταν η χειρότερη εμπειρία μετά τη γρίπη που είχε κάποτε. Ήταν ήπιος. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν μήπως τον μεταδώσει.

Ο δημοσιογράφος, που απομονώθηκε στην Κοπεγχάγη μακριά από την οικογένειά του μέχρι οι γιατροί να αποφανθούν ότι δεν είχε πλέον τον ιό, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δανία που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έπειτα από την επιστροφή του από διακοπές στη βόρεια Ιταλία.

«Είχα πολύ λίγα συμπτώματα, μόνο πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, βήχα και πονόλαιμο. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε με έξι ημέρες προκειμένου να φύγουν όλα τα συμπτώματα», είπε.

«Δεν νοσηλεύτηκα ούτε μια μέρα. Δεν πήρα καθόλου φάρμακα, επειδή ήμουν μια χαρά, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο κακός για μένα, όπως είναι για πολλούς άλλους ανθρώπους».

Ο κορωνοϊός  είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Καθώς γνώριζε ότι μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους, ο Ράμλινγκ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως τον μεταδώσει.

Άνθρωποι κάθονται στην Κρήνη του Σαπιοκάραβου ενώ η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά

«Δεν θέλω να είμαι εκείνος που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Έτσι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, ότι δεν θέλουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μεταδοθεί».

«Προτιμώ να μείνω στο σπίτι για μια, δυο εβδομάδες ακόμη, ή και περισσότερο, αν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος αυτή την ασθένεια.»

Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελόνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.

Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.

«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα».

Άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα όταν επέστρεψε στην Ισπανία, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που του είπαν να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τεστ. Αφού βρέθηκε θετικός, μπήκε σε καραντίνα.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο. Αν είστε νέοι – ακολουθείστε τις συστάσεις των αρχών. Και αν είστε μεγαλύτεροι ή αν έχετε κάποιες αρρώστιες από πριν – πάρτε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε πολυπληθείς εκδηλώσεις και προσπαθήστε να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή των χεριών», είπε.

Απολύμανση σε μουσείο στη ΝάποληΟ Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κορωνοϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια.

«Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα.»

«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος.»

Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.

«Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες… Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου –η σύζυγός μου και ο γιος μου– μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε ‘καραντίνα’ όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης