Χιλιάδες Ιορδανοί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους του Αμμάν, σε μία συμβολική κίνηση στήριξης στη μάχη της κυβέρνησης κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τέμενος αλ Χουσέινι στο κέντρο του Αμάν κρατώντας ιορδανικές σημαίες και φωτογραφίες του πιλότου, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους τζιχαντιστές τον Δεκέμβριο στη Συρία όταν κατέπεσε το αεροπλάνο του και πριν τρεις ημέρες κάηκε ζωντανός από τους ισλαμιστές. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στο Ντάες», το αραβικό ακρωνύμιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε όλοι Μάαζ», «Είμαστε όλοι η Ιορδανία», «Ναι στην τιμωρία, ναι στην εξάλειψη της τρομοκρατίας», έγραφαν μερικά από τα πανό που κρατούσαν.

Η Ιορδανία πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, την Πέμπτη, διαμηνύοντας ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηταν η πρώτη φορά που η Ιορδανία επιτέθηκε εναντίον των τζιχαντιστών ανεξάρτητα από τη δράση της διεθνούς συμμαχίας, πραγματοποιώντας μια επίδειξη δύναμης με έντονο συμβολισμό. Κατά την επιστροφή τους τα μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη γενέτειρα του δολοφονημένου πιλότου, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν εκεί ο βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β’.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μόνο η αρχή των αντιποίνων για αυτόν τον φρικτό και βάρβαρο φόνο, αλλά δεν είναι το ξεκίνημα της μάχης μας εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Και η βασίλισσα Ράνια στη διαδήλωση

Η βασίλισσα Ράνια φορώντας στους ώμους μια καρό κόκκινη και λευκή κεφίγια, την παραδοσιακή μαντίλα των Αράβων και των Παλαιστινίων, συμμετείχε στη διαδήλωση. Κρατούσε επίσης και μια φωτογραφία του πιλότου.

«Ο Μάαζ πέθανε υπερασπιζόμενος την πατρίδα και την πίστη του, υπερασπιζόμενους τον κοινό μας ανθρωπισμό. Είμαστε ενωμένοι στη λύπη μας και την υπερηφάνεια μας για τον γενναία μας μάρτυρα», είπε η βασίλισσα Ράνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης