Περίπου 2.500 Πορτογάλοι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα κρατικά ναυπηγεία της Βιάνα ντου Καστέλου, στα βόρεια της χώρας και να καταργήσει 609 θέσεις εργασίας.

Κάτοικοι της Βιάνα ντου Καστέλου και εργαζόμενοι στα ναυπηγεία συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταγγέλλοντας το “κοινωνικό έγκλημα” που υποστηρίζουν ότι διαπράττει η κυβέρνηση σε βάρος τους. Οι διαδηλωτές τραγούδησαν την Γκράντολα Βίλα Μορένα, τον λαϊκό ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων του 1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στην κατασκευαστική εταιρεία Martifer το δικαίωμα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων των ENVC, των κρατικών ναυπηγείων.

H Martifer έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας στη νέα εταιρεία που θα ιδρύσει, την West Sea, τις οποίες θα καταλάβουν κατά προτεραιότητα οι 609 απολυμένοι εργαζόμενοι των ENVC.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η καταχρεωμένη Martifer θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις αυτές. Ο δήμαρχος της Βιάνα ντου Καστέλο, Ζοζέ Μαρία Κόστα, διερωτήθηκε μάλιστα γιατί προτιμήθηκε “μια εταιρία που δεν είναι οικονομικά εύρωστη” σε βάρος άλλων που ήταν έτοιμες να αναλάβουν το ναυπηγείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και πάλι στην πόλη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ναυπηγείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης