Χιλιάδες Ρώσοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να εκθρονίσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

Το εύρος και η γεωγραφική έκταση των διαδηλώσεων θα δείξουν αν ο Ναβάλνι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία των αντίστοιχων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορώντας τον για διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πιο ογκώδεις μετά το κύμα αμφισβήτησης του 2012, στη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ασκώντας πίεση στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ρωσίας, αργία, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Οι Αρχές της Μόσχας έχουν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης. Όμως ο Ναβάλνι ανακοίνωσε αργά χθες ότι οι Αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές.

Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδήλωση θα θεωρείται παράνομη από τις Αρχές και η αστυνομία ενδέχεται να επέμβει για να τη διαλύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης