Πολυάριθμοι ήταν οι διαδηλωτές την Παρασκευή στο Αλγέρι στην πρώτη συγκέντρωση της Παρασκευής του «Δεύτερου Χρόνου» των κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν την χώρα από τις 22 Φεβρουαρίου 2019, μολονότι η πορεία της Παρασκευής ωχριούσε αριθμητικά εν σχέσει προς αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη του κινήματος.

Τα συνθήματα επιστράτευσαν ξανά μεγάλες δόσεις χιούμορ, συνδυάζοντας την πολιτική κατάσταση με την επικαιρότητα—το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ένας Ιταλός, που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φέρτε τον κορωνοϊό, φέρτε τις BRI (δυνάμεις καταστολής), εμείς δεν σταματάμε!» και «δεν μας φοβίζετε με τον κοροναϊό, εμείς δεν σταματάμε εδώ!», φώναξε το πλήθος, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, «παρά τον κοροναϊό, το ραμαζάνι, τη βροχή και το κρύο» εκδήλωσαν και πολλοί διαδηλωτές, μιλώντας προσωπικά στο Γαλλικό πρακτορείο.

«Αλγερία ελεύθερη και δημοκρατική», «Πολιτικό Κράτος κι όχι στρατοκρατία», «στρατηγοί στα σκουπίδια κι η χώρα θα γίνει ανεξάρτητη», φώναξαν επίσης οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας τα καθιερωμένα συνθήματα των διαδηλώσεων του κινήματος ‘Χιράκ’ , που με τις κινητοποιήσεις του κάθε Παρασκευή οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ωστόσο, παρά την αλλαγή προέδρου, το κίνημα συνεχίζει τις διεκδικήσεις του, αξιώνοντας μία πραγματική αλλαγή του «συστήματος» που διατηρείται στην εξουσία από την εποχή της ανεξαρτησίας της Αλγερίας το 1962.

Όπως κάθε εβδομάδα, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των ηρώων της αλγερινής επανάστασης, που κατέληξε στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία ή των «κρατουμένων του Χιράκ», που συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις καταστολής των κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πού είναι η δικαιοσύνη; Οι διαδηλωτές είναι στη φυλακή κι ο γιός του Τεμπούν αθωώθηκε», φώναξαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, αναφερόμενοι στην υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενέχετο ο γιός του προέδρου Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, ο Χάλεντ, κι ο οποίος απαλλάχθηκε από την ποινή της διετούς φυλάκισης που εξέτιε μετά την σύλληψή του τον Ιούνιο του 2018 και πριν από την ανάρρηση στην εξουσία του πατέρα του τον περασμένο Δεκέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης