Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Στρατό προκειμένου να μπορέσει να ικανοποιηθούν σε ένα βαθμό τα αιτήματα που οδήγησαν, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, στην εξέγερση μεγάλης μερίδας στρατιωτών στην αφρικανική χώρα, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Blaise Compaore.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Nabere Honore Traore, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά της πειθαρχίας και της ηρεμίας στον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι απείθαρχες και σχεδόν βαρβαρικές ενέργειες των στρατιωτών “λέρωσαν” σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του εθνικού μας στρατού», πρόσθεσε.

Στις 14 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη, είχε ξεκινήσει μικρής έκτασης πραξικόπημα καθώς αρκετοί στρατιώτες της βασιλικής φρουράς άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και να προχωρούν σε βιαιοπραγίες και πλιάτσικο δίπλα στην προεδρική κατοικία στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή επιδομάτων και στρατιωτικού μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ γρήγορα η ένταση επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της αφρικανικής χώρας με φοιτητές, επιχειρηματίες και κατοίκους να ενώνονται με τους στρατιώτες και να συμμετέχουν σε πορείες, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα, τη βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων Ασφαλείας και την αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

Σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα ο πρόεδρος της χώρας, Blaise Compaore, αφού καθαίρεσε την επόμενη ημέρα όλη την κυβέρνηση, προχώρησε στον διορισμό νέου πρωθυπουργού, με τον Luc-Adolphe Tiao, έναν πρώην πρεσβευτή στη Γαλλία και δημοσιογράφο, να είναι ο εκλεκτός.

Το κόμμα του Blaise Compaore βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων από τον Φεβρουάριο αν και στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχε συγκεντρώσει το 80% των ψήφων. Ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας βρίσκεται ανελειπώς στην εξουσία από το 1987 όταν και κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης