Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Πρωτοβουλίες, από διαφορετικές κατευθύνσεις, αναλαμβάνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση της δράσης των «μοναχικών» τρομοκρατών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε ήδη νέα σύσταση, προς τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του, προτείνοντας τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των «μοναχικών» τρομοκρατών που, όπως υπογραμμίζει, αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ευρώπη.

Τα μέτρα αφορούν στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, στον καλύτερο εντοπισμό ατόμων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενεργήσουν μόνοι τους και στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του ποινικού δικαίου.

Με τη διευκρίνιση ότι ως «τρομοκράτης που ενεργεί μόνος» νοείται κάθε άτομο που προετοιμάζει ή διαπράττει τρομοκρατικό αδίκημα, ανεξάρτητα από το αν ανήκει σε τρομοκρατική ένωση ή ομάδα, ή υποκινείται μεταξύ άλλων μέσω του διαδικτύου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάλι, με πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε πρόσφατα, ζητείται η απέλαση από την Ευρώπη όλων των αλλοδαπών τρομοκρατών που έχουν καταδικασθεί μετά την αποφυλάκισή τους.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την Europol και την Eurojust, 1.537 άτομα καταδικάστηκαν στην Ευρώπη για δραστηριότητες που συνδέονται με την τρομοκρατία, μεταξύ 2014 και 2016, το ένα τρίτο των οποίων δεν είχε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Από το 2014, περισσότεροι από 40.000 τρομοκράτες από 110 χώρες έχουν πολεμήσει στις τάξεις της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος», παραμένουν οπαδοί της «Τζιχάντ» και ορισμένοι απ’ αυτούς αναμένονται στην Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου.

Στην Πρόταση Ψηφίσματος ζητείται από την Europol να δημοσιεύει, στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με την τρομοκρατία στην Ευρώπη, όλα τα ονόματα των καταδικασθέντων αλλοδαπών τρομοκρατών, που δεν θα πρέπει να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης