Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Για τη μετατροπή του χώρου του Διαστήματος σε μια πολιτική αρένα που κρέμεται από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη γη, μιλάει ενημερωτικό-αναλυτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε ευρωβουλευτές και άλλους επιλεγμένους παραλήπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν βαθμό στρατηγικής αυτονομίας στο διάστημα και ότι έργα όπως το Galileo όχι μόνο βελτίωσαν την οικονομία της ΕΕ, αλλά μπορούν να παρέχουν στην Ένωση τη δυνατότητα να ενισχύσει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ενώ η ΕΕ συνεχίζει να προωθεί την ασφαλή και βιώσιμη χρήση του διαστήματος, είναι επίσης αλήθεια ότι ο χώρος γίνεται γρήγορα μια πολιτική αρένα που κρέμεται από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη γη. Ο χώρος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ.

Παράλληλα, στο έγγραφο εκφράζεται η ανησυχία ότι η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να αναπτύξει τρόπους για να διασφαλίσει ότι διατηρεί τη στρατηγική της αυτονομία στο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς στρατηγική αυτονομία στο διάστημα, δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική αυτονομία στη γη, τονίζεται ιδιαίτερα στο έγγραφο.

Υπάρχει ανάγκη για την ΕΕ να επενδύσει στη διαστημική της παρουσία, να προωθήσει τα τεχνολογικά σύνορα στο διάστημα, να διασφαλίσει την προστασία των επίγειων και διαστημικών κρίσιμων υποδομών της, να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού της είναι ανθεκτικές και να χρησιμοποιούν νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας για την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα.

*Όλο το αναλυτικό έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης