Ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους στην ανατολική Μοσούλη σε τρία μέτωπα προς τον Τίγρη. Έχοντας βελτιωθεί κάποια προβλήματα συντονισμού, έχουν πάρει το δρόμο προς το τελευταίο μεγάλο οχυρό, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Oι δυσκολίες των ιρακινών δυνάμεων περί τα τέλη Νοεμβρίου και οι βαριές απώλειες, ανάγκασαν το στρατό των ΗΠΑ να εμπλακεί πιο άμεσα στις μάχες για την ανάκτηση της Μοσούλης, μετά την είσοδο των στρατευμάτων, στις παρυφές της ανατολικής πόλης, αρχές Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κατάσταση φάνηκε να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τα στρατεύματα της Βαγδάτης, ενώ είχε ανακαταληφθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο της πόλης.

Μετά από ένα… διάλειμμα δύο εβδομάδων, την περασμένη Πέμπτη, μια νέα επίθεση έχει ξεκινήσει από τις ιρακινές δυνάμεις προς τον Τίγρη, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τις γραμμές του τελευταίου οχυρού του τρομοκρατικού ομίλου, Ισλαμικό Χαλιφάτο. Το νέο στοιχείο επί του οποίου ο συνασπισμός βασίζει την αισιοδοξία του για την εξολόθρευση της ηγετικής ομάδος των τζιχαντιστών σε ανατολή και δύση, τις επόμενες εβδομάδες στο βόρειο Ιράκ, είναι η σαφέστερη δέσμευση των αμερικανικών στρατευμάτων στην αστική μάχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελίτ δυνάμεις εναντίον των τρομοκρατών, στη γειτονιά του Karama, ανατολικά της Μοσούλης αντιμέτωποι με το βαρύ οπλισμό των αγωνιστών της Daech, προσπάθησαν σήμερα να πιέσουν λίγο περισσότερο μέσα στην πόλη, προκειμένου να επανακτήσoυν τον έλεγχο.

Ιρακινοί στρατιώτες μάχονταν μέχρι πριν λίγες ώρες στη γειτονιά Mithaq στην ανατολική Μοσούλη, με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δύο επιπλέον τομείς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βαγδάτης, τη στιγμή που χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, ακόμη και με τα πόδια.

Χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Μοσούλη

Μετά το στρατόπεδο προσφύγων στη Bartella, μια εθνοτική ασσυριακή χριστιανική πόλη που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ περίπου 21 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, όπου οι άνθρωποι ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ένα άλλο στρατόπεδο, αυτό του Khazar άνοιξε τις πύλες του, κοντά στη Μοσούλη την Τρίτη.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ένα νέο κύμα χιλιάδων εκτοπισμένων εντός των προσεχών εβδομάδων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο του 2016 πάνω από 120.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τα ανατολικά της πόλης, όπου ο ιρακινός στρατός επανακτά σιγά-σιγά έδαφος από τους μαχητές του τρομοκρατικού ομίλου. Στην πόλη παραμένουν πάντως, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ περίπου 2.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι εγκαταλείπουν την πόλη του Παραδείσου (Μοσούλη), κάθε μέρα που περνάει.

Η βόρεια πόλη, είναι ο στόχος από το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου του 2016, της επίθεσης από τις ιρακινές δυνάμεις -υποστηριζόμενες από τη διεθνή συμμαχία υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ- που επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή στο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο του στο Ιράκ.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ένα ελικόπτερο του ιρακινού στρατού συνετρίβη την Τετάρτη νότια της πόλης, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος, σκοτώνοντας τέσσερις επιβάτες του, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας. Οι δύο πιλότοι και δύο τεχνικοί επί του σκάφους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κυβερνήτης της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την ίδια ώρα μία επίλεκτη μονάδα του στρατού της Βαγδάτης, προχωρούσε το πρωί σε επιχείρηση «εκκαθάρισης» στη γειτονιά του Μισάκ, καταλαμβάνοντας εν τέλει τη βιομηχανική περιοχή.

Ένας κάτοικος της Μισάκ είπε φοβισμένος: «ανέβηκαν στην ταράτσα δίπλα από το σπίτι μας. Τα αντιαεροπορικά της Daech πυροβολούσαν τα ελικόπτερα. Στη συνέχεια είδαμε μια μικρή ομάδα μαχητών να τρέχει στο δρόμο. Είχαν πληγεί από αεροπλάνα».

«Τέλος καλό όλα καλά από τη στιγμή που απελευθερωθήκαμε», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος της Μισάκ και προσέθεσε: «Οι μάχες ήταν έντονες, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με άλλες μέρες. Οι περισσότεροι μαχητές της Daech έφυγαν από εδώ χωρίς αντίσταση».

Με την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μοσούλη, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά, με «περισσότερα από 9.000 άτομα να εγκαταλείπουν την πόλη σε τέσσερις ημέρες», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη προέρχονται κυρίως από μικρές γειτονιές λίγο πριν το κέντρο της πόλης, αλλά οι κάτοικοι του δυτικού τμήματος, που ελέγχεται πλήρως από το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, είναι όλο και πιο απίθανο να ξεφύγουν, διότι η αναρρίχηση είναι αδύνατη στις γέφυρες που έχουν βομβαρδιστεί. «Μόνη διέξοδος αποτελεί ο Τίγρης αλλά ειδικά αυτή την εποχή του κρύου χειμώνα μόνο με βάρκες», σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς ανταποκριτές των γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η διαβούλευση μεταξύ του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας έχει βελτιώσει την κατάσταση καθώς από την επανέναρξη της επίθεσης την περασμένη εβδομάδα, έχουν ανακτηθεί συνολικά επτά συνοικίες ανατολικά της πόλης, ενώ έχει απελευθερωθεί το 80% της αριστερής όχθης της Μοσούλης. Έξι περιοχές εξακολουθούν εκεί, να καταλαμβάνονται από την Daech.

«Για περίπου δύο μήνες, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση μεταξύ των διαφόρων αξόνων της επίθεσης και τις δυνάμεις εντός της Συμμαχίας», δήλωσε ο Αμερικανός Διοικητής Στιβ Τάουνσεντ, ο οποίος ηγείται του συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε πως οι διοικητές των μονάδων, πρέπει να συναντιόμαστε πιο συχνά και αυτό θα κάνουμε», είπε μετά από μια σύσκεψη με ιρακινούς διοικητές, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μια καθημερινή ρουτίνα για τον στρατό των ΗΠΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Είναι σημαντικό οι εντολές που δίνεις να είναι απλές και ξεκάθαρες. Aπό την άλλη ο σχεδιασμός στο πεδίο της μάχης θα πρέπει να είναι οργανωμένος (σ.σ. εμβριθής)» σημειώνει.

Στο μεταξύ μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο αριθμός των αποστελλομένων Αμερικανών συμβούλων στο Ιράκ, για τη δεύτερη φάση της επίθεσης, είχε διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα έφτασε 450 άνδρες.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης