του Κώστα Μπετινάκη

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αρχίσει να επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αφρικανικές βάσεις. Φεύγουν από το Αφγανιστάν, αλλά εγκαθίστανται στην Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται σε βελτιώσεις αεροδρομίων, αλλά και σε ενίσχυση των ηλεκτρονικών σταθμών παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών.

Αφορμή – όπως πάντα – η γνωστή καραμέλα: Η αύξηση της δράσης τρομοκρατών, στη μαύρη ήπειρο αυτή τη φορά.

Τα τεράστια ποσά που άρχισαν να διοχετεύονται για τους σκοπούς αυτούς στην αφρικανική ήπειρο από τα κονδύλια του αμερικανικού Πενταγώνου περιγράφονται σε διάφορα απόρρητα ομοσπονδιακά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει και αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον που δίδουν οι αμερικανοί στρατιωτικοί για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις καθώς –όπως λένε- ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε και τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημαντικότερα και εκτεταμένα έργα γίνονται στην βάση «Καμπ Λεμονιέ» στο πολύ εξαθλιωμένο κράτος Ντζιμπουτί. Ένα ξεχασμένο κρατίδιο στις ακτές του κόλπου του Άντεν, ακριβώς βόρεια από τη Σομαλία. Η βάση αυτή είχε κατασκευαστεί μια φορά κι έναν καιρό για να φιλοξενεί στρατεύματα της περιβόητης Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων. Το ενδιαφέρον του αμερικανικού Πενταγώνου για τη βάση αυτή, πηγαίνει πίσω σχεδόν 10 χρόνια, οπότε άρχισε να επενδύει εκεί.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τον περασμένο μήνα αποφάσισαν να διοχετεύσουν $220 εκατομμύρια, για να αναβαθμιστεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί τη βάση, για την κατασκευή κέντρου επιχειρήσεων, για την απόκρυψη μαχητικών αεροσκαφών, κατοικίες για το προσωπικό, γυμναστήριο σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς στον διάδρομο προσγείωσης στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.



Υπόμνημα

Πράσινοι δείκτες: Στρατιωτική εκπαίδευση και ενημέρωση, ή τακτικές αναπτύξεις κατά τη διάρκεια του 2013

Κίτρινοι δείκτες: Στρατιωτική εκπαίδευση και ενημέρωση, ή τακτικές αναπτύξεις κατά τη διάρκεια του 2012

Μοβ δείκτης: συνεργασία ασφάλειας των Η.Π.Α

Κόκκινοι δείκτες:
Συμπράξεις της Εθνικής Στρατιωτικής Φρουράς.

Μπλε δείκτες: βάσεις των Η.Π.Α, τοποθεσίες εξελισσόμενων επιχειρήσεων, τοποθεσίες επειγόντων επεμβάσεων ασφάλειας, τοποθεσίες επείγοντων επεμβάσεων. Αεροδρόμια με συμφωνίες για καύσιμα, και ποικίλλες κοινές εγκαταστάσεις.

Πράσινες πινέζες:
στρατιωτικές βάσεις με εκπαιδευόμενους στρατιωτικούς των Η.Π.Α που μεταφέρθηκαν σε περιοχή τριτοκοσμικής χώρας κατά τη διάρκεια του 2013

Κίτρινες πινέζες: στρατιωτικές βάσεις με εκπαιδευόμενους στρατιωτικούς των Η.Π.Α που μεταφέρθηκαν σε περιοχή τριτοκοσμικής χώρας κατά τη διάρκεια του 2012

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δαπάνες που θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια $, για την επόμενη 25ετία, που θα μεταμορφώσουν μόνο της βάση «Καμπ Λεμονιέ», όπου κάποτε, περίπου 200 Αμερικανοί πεζοναύτες διαβιούσαν σε αντίσκηνα, αλλά σήμερα περίπου 4.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, χώρια οι ντόπιοι υπάλληλοι ζουν εκεί.

Οι αμερικανικές προετοιμασίες εντείνονται πλέον, καθώς η αλ-Κάιντα φέρεται να εκπαιδεύει , την Υεμένη και την βορειοαφρικανική περιοχή της Σαχέλ, μαχητές στη Σομαλία.

Η αμερικανική επιχείρηση κομάντος τον περασμένο μήνα στη Λιβύη, για να συλλάβουν Σομαλό θεωρούμενο ως ύποπτο για τρομοκρατικές επιθέσεις και η επίθεση στην Κένυα από μέλη της οργάνωσης Σαμπαάμπ, εξηγεί το ενδιαφέρον του αμερικανικού πενταγώνου για τις επιχειρήσεις στην Αφρική των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Ως τώρα λεγόταν πως οι στρατιωτικοί στη βάση Καμπ Λεμονιέ, ήταν απλώς εκπαιδευτές αφρικανών στρατιωτών, αλλά έγινε γνωστό πως και άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων σταθμεύουν επίσης εκεί. Έχουν μάλιστα σχηματίσει ειδική περιμετρική ζώνη ασφαλείας γύρω από τον καταυλισμό τους.

Οι ειδικές αυτές δυνάμεις θεωρούνται από το Πεντάγωνο η ραχοκοκαλιά των συγκαλυμμένων επιχειρήσεων στην Αφρική και την αραβική χερσόνησο. Εκεί σταθμεύουν επίσης άνευ χειριστού αεροσκάφη Ντρόουνς, που επιχειρούν σε αποστολές στη Σομαλία και την Υεμένη.

Όταν η αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη της Λιβύης, δέχτηκε επίθεση το Σεπτέμβριο του 2012, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις αμερικανοί διπλωμάτες, οι βουλευτές είχαν καταγγείλει τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, για έλλειψη «ικανότητας αντιμετώπισης περιστατικών κρίσης» στην Αφρική.

Τότε, δεν είχε γίνει λόγος για το Καμπ Λεμονιέ, το οποίο χρησιμοποιούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το 2002 στην αρχή –όπως είχε ειπωθεί- για «ανθρωπιστικές αποστολές».

Τώρα όμως οι προγραμματιστές στο αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρούν τη βάση ως επίκεντρο για τις επιχειρήσεις τους στην αφρικανική ήπειρο, μαζί με άλλες βάσεις –μικρότερης σημασίας, όπως υποστηρίζουν για την ώρα- στο Μαντα Μπέυ της Κένυα, το Έντεμπε της Ουγκάντα και στο Μπυργκίνα Φάσο.

Τον περασμένο Ιούλιο, με εταιρία του Τέξας υπέγραψαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου συμβόλαιο 49 $ εκατομμυρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων «αεροπορικής υποστήριξης». Όπως εκείνης κατά την οποία « μικρή ομάδα αμερικανών συμβούλων βοηθά στο κυνήγι του Josef Kony, ηγέτη της μαχητικής ανταρτικής οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) της Ουγκάντα. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον Κόνυ ότι στρατολογεί παιδιά για να τα εντάξει στην ανταρτική του δύναμη.

Στο Κογκρέσο, όπου αποφεύγεται να γίνεται δημόσια λόγος για τις αμερικανικές βάσεις «ήσσονος σημασίας» στην Αφρική, το Καμπ Λεονιέ έχει αναφερθεί ως «τοποθεσία κλειδί για την εθνική ασφάλεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης