Αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 708 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2011 ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει το Κογκρέσο.

Ωστόσο, δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προσπάθειά του, για να εξαλείψει μη απαραίτητα και δαπανηρά οπλικά προγράμματα. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 3,4% στο βασικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους 549 δισεκατομμυρίων, συν 159 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πάγωμα των δαπανών, στο οποίο προέβη ο Ομπάμα σε άλλα τμήματα του προϋπολογισμού, με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα, δεν εφαρμόσθηκε στις ένοπλες δυνάμεις. «Μολονότι το Υπουργείο Άμυνας εξαιρείται από το πάγωμα του προϋπολογισμού, δεν εξαιρείται από την κοινή λογική του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Εν τω μεταξύ, στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε χθες ότι θα επεκτείνει τις μυστικές μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων, θα αναπτύξει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και θα αυξήσει τη βοήθεια προς χώρες, όπως η Υεμένη, για να αντιμετωπίσουν την Αλ Κάιντα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προκλήσεων ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως τα Predator και Reaper, στις πολεμικές ζώνες, από 37 σε 67 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι θέτει τον κυβερνοχώρο σε ίδια μοίρα με την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα ως εν δυνάμει πεδίο σύγκρουσης και αναπτύσσει νέους τρόπους, για να επιχειρεί εκεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης