Στράχε: Κατευθυνόμενο το πραξικόπημα στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016, 20:51
Στράχε: Κατευθυνόμενο το πραξικόπημα στην Τουρκία
Με την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, που επέτρεψε στον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία το 1933, συνέκρινε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε την ενίσχυση της εξουσίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο» από την εξουσία, δηλώνει στην εφημερίδα Die Presse. Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εμφανισθεί κατά δραματικό τρόπο στην Ιστορία, για παράδειγμα με την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ», είπε.

Να θυμίσουμε ότι ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, τη νύκτα της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου 1933, επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ , που μόλις είχε εκλεγεί, να καταστείλει τις ατομικές ελευθερίες και να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση στο όνομα του αγώνα κατά του κομμουνισμού. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι ο εμπρησμός αυτός ήταν έργο του ναζιστικού κόμματος.

Χωρίς να κατηγορήσει απευθείας την τουρκική εξουσία για την επανάληψη αυτού του σεναρίου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα του για να εγκαθιδρύσει μία «προεδρική δικτατορία» με τη βοήθεια «προετοιμασμένων καταλόγων» με ονόματα αντιφρονούντων.

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της Αυστρίας και η θέση αυτή υιοθετείται τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και των Πρασίνων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016, 20:53