Στροφή 180ο σε υπόθεση άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013, 02:48
Στροφή 180ο σε υπόθεση άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών διέταξε το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ να επιτρέψει στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν άμβλωση σε μια γυναίκα, της οποίας η κύηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της, αφού το έμβρυο που κυοφορεί έχει μια σπάνια ανωμαλία που το καθιστά μη βιώσιμο.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να αναλάβει δράση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ εξέδωσε την Τετάρτη απόφαση, απορρίπτοντας το αίτημα της 22χρονης. Η κοπέλα ζήτησε να γίνει η διακοπή της κύησής της παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έχει απαγορεύσει από το 1999 όλους τους τύπους αμβλώσεων.

Η 22χρονη Μπεατρίς -όνομα που χρησιμοποιεί η κοπέλα για να προστατεύσει την ταυτότητά της- πάσχει από λύκο, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει κυρίως νέες γυναίκες. Βρίσκεται στην 25η εβδομάδα της κύησης και προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν οι εξετάσεις έδειξαν ότι το έμβρυο πάσχει από ανεγκεφαλία. Σύμφωνα με τους γιατρούς η έλλειψη εγκεφάλου δεν αφήνει αμφιβολία ότι το παιδί θα πεθάνει αμέσως μετά τη γέννησή του.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στην Κόστα Ρίκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η ζωή της Μπεατρίς. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η άμβλωση, υποστήριξε το Δικαστήριο και ζήτησε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα μέχρι τις 8 Ιουνίου. Η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και τα δικαιώματα των γυναικών επί τούτου, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται έγκλημα και όσες γυναίκες έχουν προβεί στη διακοπή της κύησής τους αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές φυλάκισης.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευτηκε άμβλωση σε άρρωστη γυναίκα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013, 00:06

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013, 02:54