Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η έκκληση του πάπα Βενέδικτου του 16ου προς τους καθολικούς γονείς «να βαφτίζουν τα παιδιά τους μόνο με χριστιανικά ονόματα».

Ο πνευματικός πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών, υπογράμμισε ότι «το κάθε μικρό που βαφτίζεται, αποκτά τον χαρακτήρα του παιδιού, ξεκινώντας από το χριστιανικό του όνομα. Μια σαφής απόδειξη του ότι το Άγιο Πνεύμα ξαναγεννά τον άνθρωπο, μέσα στην αγκαλιά της εκκλησίας», τόνισε ο Πάπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές, η παρέμβαση αυτή του Γερμανού ποντίφικα, στοχεύει στον περιορισμό των «περίεργων, ιδιαίτερων ονομάτων», που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια για τα παιδιά τους. Όπως ο ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η τηλεπαρουσιάστρια Χίλαρι Μπλάζι, που για την κόρη τους διάλεξαν το όνομα “Σανέλ”, ο επίσης ποδοσφαιριστής Αλεσσάντρο Ντέλ Πιέρο που για τον γιό του, κατέληξε στο ρωσικό “Σάσα” και η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία, βάφτισε Ντέβα, την πρωτότοκη κόρη της. “Εξωτικά” ονόματα, τα οποία μοιάζουν πρωτότυπα και εύηχα, αλλά που αρχίζουν , απ’ ότι φαίνεται, να ενοχλούν την καθολική Εκκλησία, διότι θεωρεί πως βρίσκονται υπερβολικά μακριά από την χριστιανική παράδοση.

Η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του ογδόντα, όταν αρκετές ιταλικές οικογένειες, αποφάσισαν να επιλέξουν για τα παιδιά τους τα ονόματα “Τζέϊ ΄Άρ”, “Σου Έλλεν”, “Κέβιν”, με άμεση αναφορά και έμπνευση από τις αμερικανικές σαπουνόπερες και τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Ίστατ, πάντως, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, στέλνει ένα σχετικά καθησυχαστικό μήνυμα, ως προς τους προβληματισμούς που θέτει η Αγία Έδρα. Σε ότι αφορά τα ονόματα που υιοθετήθηκαν συχνότερα, στην Ιταλία, την τελευταία διετία, για τα αγοράκια, επικρατούν το “Φραντσέσκο”, “Αλεσάντρο” και “Αντρέα”. Για τα κοριτσάκια τα “Τζούλια”, “Σοφία”, “Μαρτίνα”, και Αλέσια”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης