Ο αγώνας ήταν με τέσσερις διαδρομές, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον περιορίσθηκε σε δύο ίππους, καθώς τα αποτελέσματα από 14 αμερικανικές πολιτείες ολοκληρώθηκαν.

Αποτελέσματα των προκριματικών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Αλαμπάμα (52) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Αρκάνσας (31) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Καλιφόρνια (415) – Ο Bernie Sanders αναμένεται να κερδίσει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Κολοράντο (67) – Ο Bernie Sanders κερδίζει

• Maine (24) – Κανένα ακόμη

• Μασαχουσέτη (91) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Μινεσότα (75) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Βόρεια Καρολίνα (110) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Οκλαχόμα (37) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Τενεσί (64) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Τέξας (228) – Κανένα ακόμα

• Γιούτα (28) – Ο Bernie Sanders κερδίζει

• Βερμόντ (16) – Ο Bernie Sanders κερδίζει

• Βιρτζίνια (99) – Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει

• Αμερικανική Σαμόα (6) – Ο Mike Bloomberg κερδίζει

Αλλά ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές και ηττημένοι στη αναμέτρηση για να αμφισβητήσουν τον Donald Trump;

ΝΙΚΗΤΕΣ

Ο Τζο Μπάιντεν μπήκε στη Super Tuesday ελπίζοντας ότι η ορμή του από μια εκπληκτικά μεγάλη νίκη στη Νότια Καρολίνα θα μεταφραστεί σε επιτυχία σε μερικές πολιτείες και θα του επιτρέψει να παρακολουθεί τον Bernie Sanders στην καταμέτρηση των αντιπροσώπων. Με αυτό το σκεπτικό, πέτυχε πέρα ​​από τις καλύτερες προσδοκίες του.

Η στήριξη του Μπάιντεν από τους μαύρους ψηφοφόρους, που εκδηλώθηκε στη Νότια Καρολίνα, αναπαράχθηκε σε ολόκληρο τον Νότο, όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Βιρτζίνια και η Αλαμπάμα, όπου κέρδισε με περίπου το 60%.

Βοήθησε επίσης να αντισταθμιστεί η ισχύς του Bernie Sanders στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους στο Τέξας.

Η «υιοθεσία» έπαιξε ρόλο. Τη Δευτέρα, η γερουσιαστής της Μινεσότα, Amy Klobuchar, αποχώρησε από την αναμέτρηση και έριξε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ένας αγώνας που φαινόταν να είναι ένα χτύπημα μεταξύ της ίδιας και του Sanders κατέληξε να είναι σχεδόν διπλός αριθμός ψήφων χαρίζοντας στον Biden τη νίκη.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Το βράδυ της Τρίτης ήταν μια γιορτή για τον Μπάιντεν, αλλά τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά. Έρχεται για μια αναμέτρηση εναντίον του Sanders που θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το δημοκρατικό εθνικό συνέδριο τον Ιούλιο.

Θα πρέπει να κερδίσει χρήματα και να οργανώσει γρήγορα για να αντισταθμίσει τα πλεονεκτήματα της εκστρατείας του γερουσιαστή του Βερμόντ.

Εν τω μεταξύ, φυσικά και οι Ρεπουμπλικανοί θα αρχίσουν να ακονίζουν τα σπαθιά τους – και πάλι.

Μπέρνι Σάντερς

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ελπίζει ότι η Super Tuesday θα είναι η ισχυρή γροθιά του στη 15 γύρων βαρέων βαρών πάλη με τον Joe Biden.

Ενώ βρίσκεται στην πορεία να κερδίσει το μεγαλύτερο βραβείο, την Καλιφόρνια, αντισταθμίστηκε από απώλειες σε τουλάχιστον οκτώ από τις υπόλοιπες 13 πολιτείες.

Η υποστήριξη των λατινογενών στον Sanders εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Μία από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Sanders το 2016 και Sanders σήμερα είναι ότι ο συνασπισμός του δεν είναι πλέον μόνο φιλελεύθεροι λευκοί ψηφοφόροι.

Η έκκλησή του προς τους Λατίνους ψηφοφόρους, και ιδιαίτερα τους νέους, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νεβάδα – και το έδειξε σε όλες τις πολιτείες της Super Tuesday όπου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου, κέρδισε το 35% των ψήφων τους.

 Στους νεαρούς ψηφοφόρους, ο Sanders κατ ‘ευθείαν κυριάρχησε πάλι στην ψήφο κάτω από 29 ετών, κερδίζοντας το 65% με 17% του Μπάιντεν.

Ένα βασικό μήνυμα από τη Super Tuesday ήταν ότι ο Sanders μίλησε για «νίκη» και οι υποστηρικτές του παγιδεύτηκαν και πήγαν στο σπίτι πριν από τa exit polls στην Καλιφόρνια, το ισχυρότερο χαρτί του, ακόμα να είναι κλειστό.

Παρόλο που ο Μπάιντεν μπορεί να φεύγει πρώτος, προς το παρόν, ωστόσο ο Sanders συνεχίζει να τραβάει πολιτικές δωρεές σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον στον τομέα – 46,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Φεβρουάριο.

Χαμένος

Mike Bloomberg

Στη Βιρτζίνια, για παράδειγμα, το 56% των ψηφοφόρων δεν ενδιαφέρθηκαν. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ανοικτές τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν κάνουν καλό εάν οι ψηφοφόροι δεν σας εμπιστεύονται.

Ο Bloomberg δαπάνησε 34 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις στην Αλαμπάμα, στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, ενώ ο Μπάιντεν δαπάνησε ένα κλάσμα αυτού του ποσού – και κέρδισε και στις τρεις αυτές πολιτείες.

Τα κενά γραφεία εκστρατείας ή οι αδιάφοροι που διερευνούν τους ψηφοφόρους αποδείχθηκαν προάγγελοι της μοίρας του.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης