Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Εποπτεία και τη Μεταρρύθμιση έχει εκδώσει έκθεση σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης δισεκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας στη Σαουδική Αραβία ευαίσθητη άκρως απόρρητη αμερικανική τεχνολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο βασίλειο των Σαούντ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σαουδαραβικό καθεστώς απαιτούσε να παραμερισθεί η αμερικανική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα αποσκοπούσε στη διάδοση των πυρηνικών.

«Σύστημα συνωμοσίας» προωθήθηκε από «εταιρεία» που σχηματίστηκε για αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό με την ονομασία «IP3 International», η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει στην πραγματικότητα, εκτός από ένα είδος «κελύφους», ώστε να ασκήσει πίεση στη διακυβέρνηση του προέδρου Τραμπ.

Η επιτροπή IP3 φέρεται να έχει επικεφαλής τους στρατηγούς Keith Alexander και Jack Keane, τον Bud McFarlane και τον αντιναύαρχο Michael Hewitt. Συμμετέχουν οι διευθυντές έξι εταιρειών – από την Exelon Corporation, την Toshiba America Energy Systems, την Bechtel Corporation, τη Centrus Energy Corporation, την GE Energy Infrastructure και τη Siemens USA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι τους έχουν υπογράψει επιστολή προς τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην οποία περιγράφουν το πρόγραμμα «Σιδηρά Γέφυρα», το οποίο παρομοιάζουν με το «Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα για τη Μέση Ανατολή».

Πόσοι θυμούνται τον Bud McFarlane; Ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ήταν χωμένος βαθιιά στην υπόθεση πώλησης όπλων Χομεϊνί στο περιβόητο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας! Όπως και ο Elliot Abrams, είχε πάρει συγχωροχάρτι από τον George H. W. Bush, αλλά κατόπιν φαίνεται ότι δημιούργησε εργαστήριο για επεξεργασία και άλλων σκανδάλων του 21ου αιώνα.

Άλλο ένα «μπουμπούκι», θεωρούμενος από τους υπευθύνους για την υπόθεση, ήταν ο στρατηγός Mike Flynn, τον οποίο είχε προσκαλέσει η Χίλαρι Κλίντον, αλλά προτίμησε να πάει στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 και να προσκολληθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο πρώτος του σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, όταν εξελέγη πρόεδρος.

Ο Flynn είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία σε σχέση με την υπόθεση «IP3» για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας σ’ αυτήν τη χώρα με σκοπό να βοηθήσει το Ριάντ να κατασκευάσει τη «βόμβα», αν η βασιλική οικογένεια των Σαούντ θεωρήσει ότι έπρεπε να το κάνει για να παραμείνει ασφαλής. Κι αυτό στην περίπτωση που το Ιράν πήγαινε προς αυτήν την κατεύθυνση, ή εάν οι σχέσεις με το πυρηνικά εξοπλισμένο Ισραήλ έπαιρνε στραβό δρόμο.

Η κάλυψη ήταν ότι η εταιρεία των ΗΠΑ θα κατασκεύαζε απλώς έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Derek Harvey, ο ανώτερος διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τις Βορειοαφρικανικές Υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ισχυρίζεται ότι είχε υιοθετήσει την «πλοκή IP3» ως το «Σχέδιο Μάρσαλ της Μέσης Ανατολής», προωθώντας έτσι την πολιτική των Η.Π.Α.

Κάπου τα μπερδεύει τα πράγματα ο Ντέρεκ Χάρβυ. Θυμίζουμε ότι το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα πρόγραμμα βοήθειας με το οποίο οι ΗΠΑ χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φτωχές κοινωνίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την προώθηση της ευημερίας αλλά και την καταπολέμηση του κομμουνισμού.

Υπάρχει ανακοίνωση του Κογκρέσου που υποστηρίζει ότι έχει κλείσει το σχέδιο  IP3 «ως ένα σημείο», εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές ανησυχίες που ξεκινούν από «σφυριχτράκηδες» που καταγγέλλουν ότι κάποιο προσωπικό της κυβέρνησης Τραμπ στο  Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (NSC) και αλλού μπορεί να εξακολουθεί να επεξεργάζεται την παράνομη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας προς τη Σ. Αραβία.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι  το σχέδιο να δοθεί στους Σαουδάραβες πυρηνικό όπλο εξακολουθεί να υφίσταται, αφού εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται.

Τώρα πλέον το έχει αναλάβει ο γαμπρός του Τραμπ, Jared Kushner, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει το σχέδιο μόλις απολύθηκε ο Flynn, επειδή είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές του στα τέλη του 2016 με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Kislyak.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση…

«Επίσης, υπήρξε υπάλληλος σταδιοδρομίας του NSC, ο οποίος αργότερα ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι ο κ. Harvey προσπαθούσε πάλι να προωθήσει το σχέδιο ”IP3”, έτσι ώστε ο Jared Kushner να μπορέσει να το παρουσιάσει στον Πρόεδρο για έγκριση».

O Κουσνέρ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Σαλμάν (για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Κασόγκι) με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις – μας πληροφορεί το «al-Jazeeranews».

Η προώθηση κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σαουδική Αραβία καθοδηγείται από τον γαμπρό του προέδρου Jared Kushner, ο οποίος συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον πρίγκιπα Σαλμάν στο Ριάντ, για να συζητήσει «τρόπους βελτίωσης της κατάστασης σ’ ολόκληρη την περιοχή μέσω οικονομικών επενδύσεων», όπως είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

Συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το οικονομικό πρόγραμμα κοινοπραξία εταιρειών στις Η.Π.Α (η IP3 International) με επικεφαλής πολλούς συνταξιούχους στρατηγούς και ναυάρχους και άλλους που θέλουν να βγάλουν εκατομμύρια από τη συμφωνία, όπως επισημαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος και συγγραφέας Chris Hedges (*) με άρθρο του στην ιστοσελίδα Truthdig.

Αυτό το σχέδιο είναι απόλυτα εγκληματικό και σημαίνει πως αμερικανικοί κυβερνητικοί πόροι παραχωρούνται σε άλλη κυβέρνηση από τους εγκληματίες με λευκά κολάρα με θέσεις τώρα στην αμερικανική διακυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν οι συνεργαζόμενες ιδιωτικές εταιρίες, τεράστιες περιουσίες  ανταγωνιζόμενες εκείνες των πλουσιότερων ατόμων στον κόσμο όπως ο Jeff Bezos και ο Bill Gates…

Ο Σαλμάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξοπλισμού με πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είχε δηλώσει το 2018: “Χωρίς αμφιβολία, αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα το ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατό.” Επίσης, αρνήθηκε να δεχτεί περιορισμούς στον εμπλουτισμό του ουρανίου και στην επεξεργασία του πλουτωνίου.

Ο Ντόναλντ Τράμπ και ο Κουσνέρ, χωρίς ίχνος ντροπής υπερασπίζονται τον Σαλμάν, ακόμη και εν όψει των αποκαλύψεων της CIA ότι ο ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία και διαμελισμό του δημοσιογράφου της Washington Post.

Οι διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ των Σαουδαραβών και των Αμερικανών ξεκίνησαν πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμα του προέδρου ο Τραμπ. Σαουδάραβες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Khalid Al-Falih, (υπουργού Ενέργειας), είχαν συναντηθεί με τον Kushner στη Νέα Υόρκη πριν από τελετή στο Λευκό Οίκο. Η Σαουδική αντιπροσωπεία έδωσε την υπόσχεση να δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά αμυντικά συμβόλαια για περίοδο τεσσάρων χρόνων.

 Ο Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου επιμένουν ότι υπάρχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων από το Ιράν, παρά τις περί του αντιθέτου εκθέσεις πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Έτσι, δεδομένης της μοναδικής εκδοχής της πραγματικότητας, ο χρόνος για να ξεκινήσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων η Σαουδική Αραβία είναι τώρα. Το Ισραήλ ήδη διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο με εκατοντάδες όπλα.

Αποκαλυπτικό  έγγραφο που διαμορφώθηκε ως Μνημόνιο Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Ενέργειας, τον διευθυντή του Κεντρικού Οργανισμού Πληροφοριών (FBI) και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Μικτών Αρχηγών Προσωπικού, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Tραμπ το είχε αναθέσει στον κ. Barrack ως ειδικό εκπρόσωπο για την επίβλεψη της εφαρμογής του Σχεδίου Marshall στη Μέση Ανατολή: «Έχω αναθέσει ως ειδικό εκπρόσωπο  τον Tom Barrack να ηγηθεί αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας και τον καλώ να ασχοληθεί με εσάς και μέσα στις επόμενες 30 ημέρες να κερδίσει την υποστήριξή σας για το Σχέδιο Μάρσαλ [sic] της Μέσης Ανατολής».

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, ο Ντ. Τραμπ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με αρκετούς αξιωματούχους ιδιωτικών εταιριών και  προγραμματιστές πυρηνικής ενέργειας. Η συνάντηση, σύμφωνα με την έκθεση, “ξεκίνησε με πρωτοβουλία της «IP3 International”»

“Η σύσκεψη αναφέρθηκε ότι περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εξασφάλιση συμφωνιών για την κοινή χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας των Η.Π.Α. με έθνη της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας “, αναφέρει η έκθεση.

(*)  Ο Chris Hedges είναι δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Truthdig, έχοντας κερδίσει βραβείο Pulitzer, από τους  best-selling συγγραφείς  (έχοντας γράψει 12 βιβλία) σύμφωνα με το περιοδικό των New York Times, και καθηγητής στο πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

(**)Το 1964, με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας φρέσκια στο μυαλό των θεατών, τον Ψυχρό Πόλεμο στο αποκορύφωμά του και τη βόμβα υδρογόνου σχετικά νέα και τρομακτική, ο Stanley Kubrick τόλμησε να κάνει την μαύρη σάτιρα του Dr. Strangelove ταινία με τον Peter Sellers για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν λάθος πρόσωπο πατούσε λάθος κουμπί.

Πληροφορίες από”Truthdig” και “Information Clearing House”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης