Οι δύο βασικές οδοί παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αποφέρουν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα δίκτυα των διακινητών, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUCD).

«Το ONUCD εκτιμά ότι οι δύο βασικές οδοί παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια, την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη και από τη Λατινική Αμερική προς τη Βόρειο Αμερική αποφέρουν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γιούρι Φεντότοφ διευθυντής της υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνολικά έσοδα των δικτύων διακίνησης μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο «είναι πιθανώς σημαντικά πιο αυξημένα», υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Είναι η πρώτη φορά που το ONUCD κάνει μια τέτοια εκτίμηση, ενώ σύμφωνα με τον Φεντότοφ το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς «παρατηρούμε μια αυξητική τάση στη διακίνηση μεταναστών παντού».

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος», σημείωσε ο ίδιος. «Φοβερές τραγωδίες εκτυλίσσονται καθημερινά όταν ευάλωτες γυναίκες, παιδιά και άνδρες εμπιστεύονται εγκληματίες που τους υπόσχονται να τους μεταφέρουν λαθραία σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 40.000 μετανάστες έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο από το 2000, οι περισσότεροι εκ των οπίων στη Μεσόγειο κατά την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης