Σχηματισμό κυβέρνησης ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, 17:02
Σχηματισμό κυβέρνησης ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα
Έκκληση για έναν όσο το δυνατόν ταχύτερο σχηματισμό κυβέρνησης απευθύνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB). Σε συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του DGB Ράινερ Χόφμαν τονίζει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει τη στασιμότητα. Οφείλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αισιόδοξος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στην σημερινή εφημερίδα Bild συστήνει «ψυχραιμία. Θα βρεθεί ένας δρόμος, διότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Καγκελαρία και δεξί χέρι της Άνγκελα Μέρκελ Πέτερ Άλτμαϊερ δεν είχε αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν το 2018.

Ψυχραιμία συστήνει ο Β. Σόιμπλε

Στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων τόνισε: «Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν διασφαλίζει προοπτικές στους εργαζομένους, οι οποίοι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με στασιμότητα ή ακόμα και οπισθοδρόμηση». Εξηγώντας ο Ράινερ Χόφμαν πρόσθεσε ότι στο προοίμιο των διαπραγματεύσεων «οι Φιλελεύθεροι ζητούν εξαιρέσεις στο θεσμικά κατοχυρωμένο ωρομίσθιο και αραιότερη καταγραφή των ωρών εργασίας. Το προεκλογικό σύνθημα της Α. Μέρκελ ότι "ζούμε καλά στη Γερμανία" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο γερμανός συνδικαλιστής για να προσθέσει ότι «το διαδεδομένο κλίμα ανασφάλειας στη Γερμανία, οδήγησε, παρά την σταθερότητα της οικονομίας και της απασχόλησης, σε άνοδο των ψήφων διαμαρτυρίας και ενίσχυση του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία».

«Μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνουν την ασφάλεια συλλογικής σύμβασης»

Από τη πλευρά του πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος της νέας γερμανικής βουλής, δεν δείχνει να ανησυχεί ως προς την αντιμετώπιση των βουλευτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κοινοβούλιο: «Το φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου είναι τόσο ισχυρό, που δεν κινδυνεύει από επιθέσεις. Θα αποτύχει όποιος το αποπειραθεί», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε στην Bild.

Με αφορμή την εκλογική άνοδο του AfD ο επικεφαλής της DGB ζήτησε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις: «Ο πληθυσμός θέλει να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δουλειά και με τα παιδιά του. Όλο και περισσότεροι στη Γερμανία ανησυχούν λόγω του αυξανόμενου αριθμού ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις συνεχείς μειώσεις στις νέες συντάξεις, τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν και για να προσθέσει: «Ελπίζω η Α. Μέρκελ να διαθέτει τη διορατικότητα και να αναγνωρίσει ότι έχουμε να κάνουμε θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας και με τη νέα κυβέρνηση Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων».

Ο Ράινερ Χόφμαν ζήτησε περισσότερες συμβάσεις εργασίας βάσει συλλογικών συμβάσεων και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κυρίως στην ανατολική Γερμανία. Επικαλούμενος δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του DGB υπογράμμισε ότι «στις επιχειρήσεις όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται σύμφωνα με συλλογικές συμβάσεις και διαθέτουν εκπροσώπηση, οι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι σαφώς λιγότεροι. Δυστυχώς σήμερα μόλις το 50% των εργαζομένων απολαμβάνει την ασφάλεια μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και εδώ περιμένουμε αλλαγές από την νέα κυβέρνηση».

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, 17:02