Σχηματίζεται η αυστραλιανή κυβέρνηση -οι ομογενείς που συμμετέχουν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 04:16
Σχηματίζεται η αυστραλιανή κυβέρνηση -οι ομογενείς που συμμετέχουν
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ αναμένεται να ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο τη σύνθεση της κυβέρνησής του ή το αργότερο την Δευτέρα. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και παραμένει αμφίβολο ακόμα αν συμμετέχει σ' αυτή ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός καθώς η εκλογή του δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα συμμετέχει η ομογενής Σόφη Μιραμπέλα
η οποία πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει καθώς οι πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής είναι λίγες. Στο μεταξύ ο ομογενής Φιλελεύθερος υποψήφιος της έδρας Μπάρτον του Σίδνεϊ, Νικόλας Βαρβαρής, προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του Στιβ Μακμάον με μικρή διαφορά και όλα δείχνουν πως θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής.

Αντιθέτως ο άλλος ομογενής Εργατικός υποψήφιος στην έδρα Καπρικόρνια του Κουίνσλαντ Πίτερ Φριλίγος έχει χάσει έδαφος και όπως δήλωσε ο ίδιος πιστεύει ότι η έδρα θα καταλήξει, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια στην Φιλελεύθερη αντίπαλό του Μισέλ Λόντρι.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στη νέα βουλή εκλέγονται σίγουρα η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού του Εργατικού κόμματος, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών και πιθανότατα ο γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός και ο βουλευτής Νικόλας Βαρβαρής. Εκτός βουλής έμεινε ο Εργατικός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς και πιθανότατα εκτός μένει και η Φιλελεύθερη βουλευτής Σόφη Μιραμπέλα.

Ο κ. 'Αμποτ πιέζεται να συμπεριλάβει και άλλες γυναίκες στην κυβέρνησή του, πέραν της υπουργού Εξωτερικών, Τζούλης Μπίσοπ και να μειώσει τον αριθμό των υπουργών από 32 σε 30. Η Κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων έστω και τυπικά επανεξέλεξε τον κ. 'Αμποτ στην θέση του αρχηγού της παράταξης και την κα Μπίσοπ υπαρχηγό. Εξάλλου και η κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού κόμματος, του μικρότερου εταίρου του συντηρητικού Συνασπισμού, επανεξέλεξε τον Γουόρεν Τρας στην θέση του αρχηγού.

Νωρίτερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα, για την εκλογική του νίκη, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μεταξύ άλλων συζήτησαν και το θέμα της Συρίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Αυστραλία θα στηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος της Συρίας αλλά προτιμά να επιλυθεί το ζήτημα με διπλωματικά μέσα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 04:21