H καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ξεκινώντας από το πιο κρίσιμο πόστο, αυτό του υπουργού Οικονομικών. Οι υποψήφιοι για την θέση είναι πολλοί, στην παρούσα φάση όμως, η γερμανίδα Καγκελάριος επιλέγει έναν άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης της, τον Πέτερ Αλτμάιερ.

Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων μέχρι πρότινος, ο Αλτσμάιερ θα αναλάβει ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών το πόστο που μέχρι σήμερα κατείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος θα αναλάβει πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, μια θέση που αποκτά άλλη σημασία μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD στην Μπούντεσταγκ. Ο Σόιμπλε, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να εκλεγεί στις 24 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 59χρονος Πέτερ Αλτμάιερ που έχει χαρακτηριστεί από τον Economist ως «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο» θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Γερμανία στα Eurogroup που θα ακολουθήσουν τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα και θα αφορούν την Ελλάδα.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει τον Αλτμάιερ ως τον σταθερά φιλοευρωπαίο διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ από το 2013 και έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στις θέσεις της Γερμανίας σχετικά με το Brexit, λέγοντας ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή συνεργασία με τους Βρετανούς, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit όσο το δυνατόν καλύτερα.

Για την Τουρκία η θέση του είναι ξεκάθαρη. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα εκβιαστεί ποτέ λόγω του προσφυγικού.

H αποχώρηση Σόιμπλε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από οκτώ χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να εγκαταλείπει τελικά το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της Bundestag. Όπως αναφέρει η DW ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση, έχοντας δεχθεί όμως προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες, και ισχυρές πιέσεις. Και αυτό για δυο, κυρίως, λόγους: αφενός γιατί διαθέτει το κύρος και την εμπειρία που απαιτείται -όντας 45 χρόνια βουλευτής- για να αντιμετωπίσει στη Βουλή τους εθνολαϊκιστές του AfD. Αφετέρου, όπως εκτιμούν αναλυτές, με την απομάκρυνση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου συνασπισμού της Τζαμάικα, αφού οι Φιλελεύθεροι έχουν αξιώσει ήδη στο προοίμιο των εκλογών το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ ανοίγει τόσο γρήγορα τα χαρτιά της και αδειάζει το πόστο του υπουργού Οικονομικών μπορεί να θεωρηθεί χωρίς αμφιβολία κίνηση καλής θελήσεως έναντι των δυνητικών κυβερνητικών της εταίρων, αλλά μπορεί να αξιολογηθεί και ως ένα ιδιαίτερα βεβιασμένο βήμα. Πόσο μάλλον που οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη και δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στα μέσα Οκτωβρίου. Έκπληξη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι απομακρύνεται ένας από τους δημοφιλέστερος υπουργούς της τη στιγμή που ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όταν ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια την ατζέντα των σχετικών συζητήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης