Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο, τίμησε σήμερα στο Κρεμλίνο τη συμπλήρωση 1.000 ετών από τον θάνατο του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, του ηγέτη των Ρως που εισήγαγε τον χριστιανισμό στη χώρα.

Η Ρωσία “βασίστηκε στη βούληση του πρίγκιπα Βλαδίμηρου να δημιουργήσει μια αρχή (σ.σ. την Ορθοδοξία) ικανή να ενώσει τους λαούς της Ρωσίας και τα εδάφη τους”, τόνισε ο Πούτιν. Με τον εκχριστιανισμό της Κιεβινής Ρωσίας —του λίκνου της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας— ο Μέγας Πρίγκιψ του 10ου αιώνα “θεμελίωσε τη χώρα του πάνω στην αρχή της αγάπης για την πατρίδα”, συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έβαλε τέλος στις εσωτερικές έριδες και συνέτριψε τους ξένους εχθρούς”, υπογράμμισε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι, χάρη στην Ορθοδοξία, ο Βλαδίμηρος Α΄ μπόρεσε “να διαπραγματευτεί ισότιμα με τους γείτονές του”.

“Τα σημερινά γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλοϋποστήριξη των σλαβικών λαών”, είπε από την πλευρά του ο πατριάρχης Κύριλλος, μετά τη λειτουργία που τελέστηκε σε μία από τις εκκλησίες του Κρεμλίνου.
Πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την ανέγερση ενός αγάλματος ύψους 24 μέτρων του πρίγκιπα Βλαδίμηρου στον κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στον ποταμό Μόσκοβα. Ωστόσο το σχέδιο αυτό προς το παρόν έχει αναβληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης