Τα 75 του χρόνια γιορτάζει ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος

Τα 75 του χρόνια γιορτάζει ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας δηλώνει ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και καλεί τους Ισπανούς να παραμείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, σε συνέντευξή του με αφορμή τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων του και ύστερα από μια χρονιά σκανδάλων στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας.

Ο βασιλιάς έχαιρε ευρύτατου σεβασμού επειδή τη δεκαετία του '70 στήριξε τη μετάβαση στη δημοκρατία. Πέρυσι, όμως, είδε τη δημοτικότητά του να καταποντίζεται, όταν αναγκάστηκε να απολογηθεί για ένα σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα την ώρα που η οικονομική κρίση μάστιζε τη χώρα του.

Στη συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν αναφέρθηκε στο σαφάρι ή στον γαμπρό του, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Ο βασιλιάς εξέφρασε τη θλίψη του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα, το οποίο βρίσκεται στο 25%. «Η έλλειψη εργασίας, που σημαίνει ότι εκατομμύρια οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από την Ισπανία για να βρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, αυτό μας θλίβει βαθιά, και ειδικά εμένα» είπε ο Χουάν Κάρλος.

Περισσότεροι από τους μισούς νέους Ισπανούς είναι άνεργοι. Η βασιλική οικογένεια μείωσε το εισόδημά της μετά την επιβολή από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας νέων μέτρων λιτότητας το περασμένο καλοκαίρι.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El Mundo» αυτήν την εβδομάδα έδειξε ότι μόνο το 50% των πολιτών θεωρούν ότι ο βασιλιάς τους είναι «πολύ καλός» ή «καλός» - 26 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος σήμερα γίνεται 75 ετών, βρίσκεται στον θρόνο τα τελευταία 37 χρόνια, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Κέρδισε τον σεβασμό πολλών Ισπανών το 1981, όταν καταδίκασε δημόσια την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 17:28