Μπορεί να μην είναι ούτε ο υψηλότερος, ούτε ο παλαιότερος, ούτε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για τον πιο διάσημο -και όχι αδίκως.

Η Παναγία των Παρισίων, η περίφημη «Notre Dame de Paris», έχει υπάρξει μάρτυρας των σημαντικότερων γεγονότων στη γαλλική ιστορία: 80 βασιλείς, δύο αυτοκράτορες, πέντε δημοκρατίες και δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν σημειωθεί μπροστά στα – τόσο περίφημα όσο και δύσμορφα ή αρκούντως τρομακτικά – αγάλματα των υδρορροών της. Αν και ο αρχικός ναός σχεδόν κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, το 1789, ο σκελετός επέζησε μαζί με πολλά οικοδομικά υλικά, ενώ σύντομα, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 850 ετών από την ανέγερσή του, θα αποκτήσει νέες καμπάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ήχος τους είναι θρυλικός και έχει εμπνεύσει ακόμη και ήρωες, όπως τον διάσημο καμπούρη Κουασιμόδο, τον κωδωνοκρούστη στο πολυδιαβασμένο και πολυδιασκευασμένο μυθιστόρημα «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό. Η μεγαλύτερη καμπάνα ονομάζεται «Εμμανουήλ» και εγκαταστάθηκε στον νότιο πύργο (σ.σ.: δεξιά αντικρίζοντας την πρόσοψη του ναού) το 1685. Σημαίνει τις ώρες της ημέρας και σήμανε επίσης την απελευθέρωση του Παρισιού από τον γερμανικό ζυγό το 1944.

Με τη νέα χρονιά, όμως, οι μικρότερες καμπάνες του βόρειου πύργου πρόκειται να αντικατασταθούν από νέες. Άλλωστε και οι υπάρχουσες δεν είναι αυθεντικές: εκείνες είχαν κατασχεθεί, λιώσει και χρησιμοποιηθεί από τους Γάλλους επαναστάτες για να φτιάξουν οβίδες κανονιών. Οι καμπάνες που αντικατέστησαν τις αρχικές ήταν «παράφωνες», σύμφωνα με τη γνώμη πολλών Παριζιάνων.

Οκτώ καμπάνες πρόκειται να κατασκευαστούν σε χυτήριο του Βιλντιέ-λε-Πουάλ, στη Νορμανδία, χρησιμοποιώντας αρχαίες αιγυπτιακές μεθόδους. Συγκεκριμένα, τα καλούπια θα κατασκευαστούν από αλογότριχες και κοπριά. «Αυτό προσδίδει στις καμπάνες ένα αψεγάδιαστο “κέλυφος”, πολύ καλύτερο από ό,τι αν κατασκευαζόταν από άμμο και τσιμέντο. Θα χρησιμοποιήσουμε όμως και πολλές τεχνικές μέσω υπολογιστή, για να ρυθμίσουμε τον ήχο της καμπάνας» λέει ο πρόεδρος του χυτηρίου, Πολ Μπεργκαμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρησιμοποιήσουμε φασματογράφο, για να ελέγξουμε τον τελικό τόνο. Όλες θα συντονιστούν με τον Εμμανουήλ. Πραγματικά είναι ένα τέλειο μείγμα της καλύτερης τεχνολογίας και των καλύτερων παραδόσεων και είμαι σίγουρος πως, όταν τελειώσουμε, θα πρόκειται για τις καλύτερες καμπάνες της Γαλλίας» υποστηρίζει με πάθος ο Μπεργκαμό. Το φεστιβάλ για τον εορτασμό των 850ων γενεθλίων της Παναγίας των Παρισίων θα «τρέχει» καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Εξάλλου, οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αρκετό, καθώς η πρώτη πέτρα του γοτθικού αριστουργήματος μπήκε το 1163, αλλά χρειάστηκαν 180 ολόκληρα χρόνια για να αποπερατωθεί ο καθεδρικός ναός.

Κάτω από τις πρώτες αντηρίδες χωρίς στήριξη ξεκίνησαν σταυροφόροι για τους Αγίους Τόπους, το 1431, ένα φιλάσθενο αγόρι 10 ετών, ο Ερρίκος Στ’ της Αγγλίας στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας και το 1804 ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας υπό τους ήχους των 8.000 αυλών του εκκλησιαστικού οργάνου του ναού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης