Με διακριτικότητα και απλά μηνύματα από τους φίλους και τους πολιτικούς συμμάχους του γιόρτασε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τα 86α γενέθλιά του, σε στενό οικογενειακό κύκλο όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Στο Μέγαρο των Πιονιέρων στην Αβάνα, όπου παλαιότερα γιόρταζε ο Κάστρο μαζί με μικρά παιδιά, του ετοίμασαν την παραδοσιακή γενέθλια τούρτα, την οποία πάντως δεν έχει δοκιμάσει ούτε μία φορά από το 2006, μετά τη σοβαρή ασθένειά του που στάθηκε αφορμή για την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας, Έβο Μοράλες και Ντανιέλ Ορτέγα, καθώς και το κυβερνών κόμμα του Σαλβαδόρ έστειλαν ευχετήρια μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Ο Μοράλες τον χαρακτήρισε «υπόδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης» ενώ ο Ορτέγα χαιρέτισε τον «αδάμαστο καθοδηγητή». Οι εφημερίδες δημοσίευσαν επίσης ευχές απλών Κουβανών και αποσπάσματα από βιβλία που εξυμνούν τις αρετές του ανθρώπου ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα επί σχεδόν μισό αιώνα προτού παραχωρήσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ.

Σχεδόν παντού στο νησί ομάδες νέων οργάνωσαν εκδηλώσεις και συναυλίες, όπως στη γενέτειρα του Κάστρο, το Μπιράν, που απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Ανέκαθεν ο Κάστρο κρατούσε την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε σημείο που πολλοί Κουβανοί αγνοούν μέχρι και σήμερα το όνομα της συζύγου του, της Ντάλια Σότο δελ Βάγιε και των πέντε παιδιών που έχει αποκτήσει το ζεύγος. Από το 2006 ο «Κομαντάντε» γιορτάζει πάντα σε οικογενειακό κύκλο• πολύ περισσότερο που φέτος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον Απρίλιο ενώ από τα μέσα Ιουνίου έχει σταματήσει και να δημοσιεύει άρθρα με τις απόψεις του για διεθνή θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης