Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του αναφορικά με τον πολλαπλασιασμό των θανάτων οπλιτών της πολυεθνούς συμμαχίας στο Αφγανιστάν από επιθέσεις ανδρών που φέρουν στολές του αφγανικού στρατού, ή της αστυνομίας.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα «αδελφοκτόνα πυρά» στο Αφγανιστάν, αυτά που αποκαλούνται green on blue επεισόδια», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος τόνισε πως θα συσκεφθεί σχετικώς με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι και πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που βρίσκεται παρεμπιπτόντως στο Αφγανιστάν, θα έχει «διεξοδικές επαφές» για το θέμα με τον διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) Τζον Άλεν, καθώς και με τους «Αφγανούς εταίρους».

«Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, διότι υπήρξε μία έξαρση κατά τους τελευταίους 12 μήνες», τόνισε ο Ομπάμα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εκγύμναση των αφγανικών δυνάμεων, οι οποίες μέλλουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας τους από το 2014, «αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπον ώστε οι στρατιώτες μας να μην εκτίθενται» σε κινδύνους.

«Θα έχουμε λιγότερα θύματα μεταξύ των Αμερικανών, λιγότερα θύματα στη Συμμαχία εάν ακολουθήσουμε κατά γράμμα το σχέδιο μετάβασης κι εάν εξασφαλίσουμε πως ο αφγανικός στρατός θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός», τόνισε ο Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης