Ο νεαρός συγκριτικά δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζετζ φέρεται κατά μία δημοσκόπηση να προηγείται εν όψει της εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών στην πολιτεία-κλειδί Άιοβα, απειλώντας τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που είναι επίσης αντιμέτωπος με την ανησυχητική για το μέλλον της εκστρατείας του προοπτική της εισόδου του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Μάικλ Μπλούμπεργκ στην κούρσα με προορισμό τον Λευκό Οίκο.

Θα χρειαστεί να δώσει κάποιος σκληρή μάχη για να πάρει ή να διατηρήσει την πρώτη θέση στην κούρσα μεταξύ των σχεδόν 20 υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, που όλοι τους επιθυμούν να αναμετρηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εθνική κλίμακα, ο Μπάιντεν, ο άλλοτε συνυποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα, παραμένει στην κορυφή, αλλά το προβάδισμά του μειώνεται. Σε αυτό το στάδιο της εκστρατείας, τα βλέμματα είναι καρφωμένα στις πρώτες Πολιτείες όπου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές ψηφοφορίες των Δημοκρατικών, καθώς μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά τη συνέχεια.

Στην Άιοβα, την πρώτη όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, την 3η Φεβρουαρίου, ο θεωρούμενος ως κεντρώος Μπούτιτζετζ, 37 ετών, εξασφαλίζει υψηλότερο ποσοστό από τον Μπάιντεν, με βάση μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Είναι η πρώτη φορά που καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος συγκεντρώνει το 22% των προθέσεων ψήφου στην Άιοβα, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου του πανεπιστημίου Μόνμουθ, μπροστά από τον Μπάιντεν (19%), την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18%) και τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς (13%).

Ωστόσο, το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι μεγάλο (±4,6%) μεν, αλλά η νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την άνοδο του Μπούτιτζετζ στην Άιοβα, τάση που έχει διαπιστωθεί εδώ κι εβδομάδες.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό ως πριν από έναν χρόνο, ο δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, «έκανε όνομα» αυτοπροβαλλόμενος ως κεντρώος ικανός να συσπειρώσει την Αμερική και να δώσει μάχη με τον Τραμπ.

Πρώην στρατιωτικός, πολύγλωσσος, με πανεπιστημιακά πτυχία, ο Μπούτιτζετζ δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα ήταν δυνατόν να είναι «πιο διαφορετικός από αυτόν τον πρόεδρο».

Πρόκειται για τον πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο υποψήφιο -είναι παντρεμένος από το 2018 με έναν εκπαιδευτικό, τον Τσέιστεν- που έχει πραγματικές πιθανότητες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Στην Άιοβα, ο Μπούτιτζετζ «αναδεικνύεται σε επιλογή πρώτης γραμμής για μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών», ανεξαρτήτως «επιπέδου εκπαίδευσης ή ιδεολογίας», σύμφωνα με τον Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Μόνμουθ.

Σε εθνικό επίπεδο, από τους 17 υποψηφίους που διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν παραμένει πάντα το φαβορί, αλλά χάνει μέρος της ορμής του (26,8%), ακολουθούμενος από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν (20,8%), τον Μπέρνι Σάντερς (17%) και -πιο πίσω- τον Μπούτιτζετζ (7,5%).

Ωστόσο, μια νέα είσοδος στην κούρσα ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες: ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Μάικλ Μπλούμπεργκ, έκανε άλλο ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση χθες. «Πρέπει να νικήσουμε τον Τραμπ» έγραψε ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού κατέθεσε προσωπικά τα έγγραφα για να είναι υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών στο Άρκανσο.

Η αντίπαλος του Τραμπ το 2016, η Χίλαρι Κλίντον, από τη μεριά της σημείωσε την Τρίτη ότι δεν πρέπει «ποτέ να λες ποτέ» κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο πέμπτο πρόγραμμα της βρετανικής ραδιοφωνίας, του BBC. «Δέχομαι τεράστια πίεση από πολύ κόσμο να το σκεφτώ» πρόσθεσε, αναφερόμενη σε μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητά της.

«Αλλά προς το παρόν, ενώ κάθομαι σε αυτό το στούντιο και σας μιλάω, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι δεν είναι στα σχέδιά μου» επεσήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπλούμπεργκ κατέθεσε ήδη έγγραφα για να είναι υποψήφιος στην Αλαμπάμα, μια από τις πρώτες πολιτείες όπου οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων. Το Άρκανσο και η Αλαμπάμα θα ψηφίσουν την «Σούπερ Τρίτη», την 3η Μαρτίου 2020, μαζί με άλλες περίπου 12 πολιτείες.

Ο ιδρυτής του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων που φέρει το όνομά του και δήμαρχος της Νέας Υόρκης από το 2002 έως το 2013 έχει μία από τις 10 μεγαλύτερες περιουσίες στον πλανήτη, που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του περιοδικού «Forbes».

Η καθυστερημένη είσοδος του Μπλούμπεργκ στην κούρσα των Δημοκρατικών θεωρείται ότι θα έπληττε κυρίως τους κεντρώους υποψήφιους, πάνω απ’ όλους τον Μπάιντεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης