Τα γαλλικά νοσοκομεία δέχτηκαν 27 «σημαντικές» κυβερνοεπιθέσεις εντός του 2020, αποκάλυψε σήμερα ο υφυπουργός Σεντρίκ Ο, προειδοποιώντας ότι όλη η γαλλική κοινωνία και οικονομία ζουν υπό αυτήν την απειλή.

Στη Γαλλία «έγιναν 27 μεγάλες επιθέσεις σε νοσοκομεία το 2020» ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνεται μία την εβδομάδα, εξήγησε στη Γερουσία ο Σεντρίκ Ο, που είναι αρμόδιος για την ψηφιακή μετάβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα, μετά την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση για λύτρα, τη νύχτα της 8ης προς την 9η Φεβρουαρίου, στο νοσοκομείο της Νταξ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσουν τα πληροφοριακά συστήματά του. Το προσωπικό του νοσοκομείου αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί την «παραδοσιακή» μέθοδο, με χαρτί και στιλό, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Σε αυτού του είδους τις επιθέσεις οι χάκερ μπαίνουν στα πληροφοριακά συστήματα και τα απενεργοποιούν, απαιτώντας λύτρα για να τα ξεμπλοκάρουν.

Λόγω της απειλής αυτής, που αφορά επίσης πολλές άλλες χώρες, εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες και συλλογικότητες, η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο τη λήψη νέων μέτρων. Ο Σεντρίκ Ο είπε ότι την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν κυβερνοπειρατές που σχετίζονταν με το λυτρισμικό Egregor, «χάρη στη συνεργασία των γαλλικών υπηρεσιών, της γαλλικής και αμερικανικής δικαιοσύνης και των Ευρωπαίων εταίρων μας». Επίσης, εξαρθρώθηκε μια σπείρα που χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό Emotet για να επιτεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δικαστές και δικηγόρους. Το Egregor είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Ouest France, στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων δείχνουν ότι μια επίθεση με λυτρισμικό μπορεί να έχει συνέπειες για τη ζωή των ασθενών στον πραγματικό κόσμο, αφού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους» ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Πληροφοριακών Συστημάτων (Anssi) στις αρχές Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης