Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Εν μέσω του καταστροφικού καλοκαιρινού θερμού κύματος που έπληξε τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και τμήματα του Καναδά, η Alyssa Gehman, θαλάσσια οικολόγος που ζει δίπλα στη θάλασσα στο Βανκούβερ, κατέβηκε στην ακτή για να κολυμπήσει. Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραλία ήταν γεμάτη με ανθρώπους που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη. Έφτασε στην άκρη του νερού. Το νερό μύριζε σαν μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τριγύρω της, τα κελύφη των μυδιών είχαν ανοίξει κι ήταν νεκρά. Η θερμότητα που χτύπησε τους βράχους τα είχε σκοτώσει και η ίδια μπορούσε να διακρίνει νεκρό ιστό, ανάμεσα στα κελύφη τους. Παραδίπλα, ένα νεκρό καβούρι επέπλεε στο νερό, είπε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Gehman μελετά εδώ και χρόνια την οικολογία της θαλάσσιας κοινότητας, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχε δει τέτοιο «μέγεθος θνησιμότητας». Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο μικρά θαλάσσια πλάσματα – συμπεριλαμβανομένων μυδιών, μαλακίων και σαλιγκαριών – πέθαναν κατά τη διάρκεια του κύματος θερμότητας στη θάλασσα Salish, σε απόσταση άνω των 4.000 μιλίων γραμμικής ακτής, σύμφωνα με την υδροβιολόγο Chris Harley.

Θερμοκρασίες ρεκόρ έπληξαν τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό στα τέλη Ιουνίου, με την μέγιστη τιμή να φτάνει τους 49,9C, στη Βρετανική Κολούμπια. Τουλάχιστον 719 άτομα έπεσαν θύματα «ξαφνικού και απροσδόκητου θανάτου», τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που θα συνέβαιναν συνήθως στην επαρχία, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Η Lisa Lapointe, επικεφαλής ιατροδικαστής της επαρχίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ακραία θερμοκρασία ήταν πιθανώς «ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε» στον αυξημένο αριθμό θανάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα της Harley χρησιμοποίησε υπέρυθρες κάμερες για να μετρήσει τις θερμοκρασίες στα βράχια της ακτής – καταγράφοντας κάποιες μετρήσεις τόσο υψηλές που έφταναν τους 50C. Χρησιμοποιώντας μηχανισμούς για να μην στεγνώνουν, τα μύδια είναι σε θέση να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Κρατούν νερό μέσα στο κέλυφος τους και το κλείνουν όταν βρεθούν στην ξηρά, μετά από παλίρροιες. Αναπτύσσονται σε επιφάνειες που παρέχουν θερμική εξισορρόπηση, αλλά οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν ήταν πάρα πολύ υψηλές για να επιζήσουν.

Το Harley Lab στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια εξετάζει το γεγονός της μαζικής θνησιμότητας στην ακτή και προσπαθεί να προσδιορίσει πόσα ζώα πέθαναν, πώς επηρεάστηκαν τα ζώα που επέζησαν, πώς όλο αυτό συνέβη και πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά.

Ο Ken Fong, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος αξιολόγησης αποθεμάτων θαλάσσιων ασπόνδυλων, για το τμήμα αλιείας και ωκεανών του Καναδά, δήλωσε ότι ο οργανισμός παρακολουθεί τις επιπτώσεις του κύματος θερμότητας και ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσει πόσα θαλάσσια ζώα ενδέχεται να έχουν πεθάνει. Είπε ότι παρόλο που αυτό το κύμα θερμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλό, το υπουργείο σημείωσε ότι τα θαλάσσια κύματα θερμότητας διαφορετικών μεγεθών έχουν εμφανιστεί με μεγαλύτερη συχνότητα στις ακτές του Ειρηνικού του Καναδά από (τουλάχιστον) το 2014. «Δεν έχουμε δει αυτού του είδους θνησιμότητας ή ξαφνικής μείωσης του πληθυσμού στο παρελθόν», σημείωσε ο Fong και αποδίδει το περιστατικό σε μια «τέλεια καταιγίδα»: μια πολύ χαμηλή παλίρροια το απόγευμα στα Στενά της Τζόρτζια, συνέβη να συμπέσει με τη πιο ζεστή ώρα της ημέρας, εκθέτοντας τα θαλάσσια ζώα στη χειρότερη και πιο ακραία ζέστη.

Η ζέστη επηρεάζει επίσης τις επιχειρήσεις. Πολλές εκμεταλλεύσεις οστρακοειδών σε παράκτιες περιοχές επλήγησαν από ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι τυπικοί κύκλοι παραγωγής στρειδιών παραλίας έχουν διάρκεια δύο έως τριών ετών, οπότε οι μαζικοί θάνατοι στρειδιών είναι καταστροφικοί για τους αλιείς και παραγωγούς, δήλωσε ο Jim Russell, εκτελεστικός διευθυντής της British Columbia Shellfish Growers Association. «Αν χαθεί το 80% των στρειδιών σε όλα τα μεγέθη, τότε είμαστε πραγματικά εκτός λειτουργίας για δύο ή τρία χρόνια», είπε στην The Washington Post. Το Hama Hama Oysters, μια οικογενειακή καλλιέργεια στρειδιών πέμπτης γενιάς στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, σε μια δημοσίευση της στο Instagram, ανέφερε ότι τα νεκρά όστρακά της ήταν «εντυπωσιακά σε αριθμό».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των θερμικών κυμάτων. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν συχνότερα και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, αυτό το μήνα.

Η Lisa James Monberg από το Hama Hama Oysters έγραψε σε email ότι «αυτά τα καιρικά φαινόμενα που συνέβαιναν μία φορά στα εκατό χρόνια, έρχονται τώρα σε μας πραγματικά πολύ πιο γρήγορα το ένα μετά το άλλο, κάτι που είναι εξουθενωτικό».

Στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιχείρηση στρειδιών προέτρεψε τους ανθρώπους να «ψηφίσουν πολιτικούς που είναι αρκετά γενναίοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η απώλεια μυδιών και άλλων δίθυρων μαλακίων, όπως στρείδια και μύδια, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση ολόκληρου του οικοσυστήματος, δήλωσε η υδροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Emily Carrington. «Τα οστρακοειδή παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στο οικοσύστημα, τροποποιώντας το τοπικό τους περιβάλλον και μόνο με την παρουσία και τη συγκέντρωσή τους. Φιλτράρουν μεγάλο όγκο νερού και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα», συμπλήρωσε.  Η Harley πιστεύει ότι η μαζική απώλεια οστρακοειδών θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «κλήση αφύπνισης».

«Η πανδημία ήταν ένα μεγάλο, τρομακτικό, εκφοβιστικό πρόβλημα και οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν πρόθυμοι να προβούμε σε μερικές μικρές αλλαγές που πραγματικά βοήθησαν», είπε. «Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα με την κλιματική αλλαγή», κατέληξε.

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης