Από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη συγκεκριμένη χώρα.

Με ανταποκριτές και συνεχείς ζωντανές συνδέσεις μετέφεραν το κλίμα που επικρατούσε στο κέντρο των εξελίξεων, την πλατεία Tahrir, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην παρούσα πολιτική κατάσταση. Τελικά, χθες ο πρώην, πλέον, πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την παραίτηση του με την παράλληλη εκχώρηση των εξουσιών στο Ανώτατο Συμβούλιο του Στρατού αναγνωρίζοντας την επιθυμία του λαού του για ριζική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΤΟ BBC εστίασε το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση αρχικά των ιστορικών γεγονότων και στη συνέχεια μέσω αναλύσεων διεθνολόγων προσπαθούσε να εξηγήσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην Αίγυπτο μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Στην ιστοσελίδα του υπήρχαν διαρκώς τα κυριότερα βίντεο των δηλώσεων των πρωταγωνιστών (Μουμπάρακ, Σουλεϊμάν, Ομπάμα) καθώς και δυνατότητα παρακολούθησης των εξελίξεων μέσω ανταποκριτή που μετέδιδε τα γεγονότα σε συνεχή ροή.

Το Al Jazeera ήταν ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν τόσο την τελευταία συνέντευξη του Αιγύπτιου ηγέτη όσο και αυτή του αντιπροέδρου της χώρας στην οποία ανακοινώθηκε η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας καινούριας σελίδας για την Αίγυπτο. Υπήρχε και εδώ συνεχής κάλυψη των γεγονότων με ζωντανές συνδέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CNN εστιάζεται στις 18 ημέρες διαμαρτυριών που ανάγκασαν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν. Ο τίτλος του είναι «18 ημέρες διαμαρτυρίας προκάλεσαν την έξοδο του Μουμπάρακ». Παράλληλα, υπάρχουν εκτενή άρθρα σχετικά με την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο και το «πόσο κομβικές είναι το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει».

Το Associated Press αναφέρει ότι η «Αίγυπτος ελευθερώθηκε».

«Η Αίγυπτος “ηρεμεί” μετά την παραίτηση Μουμπάρακ» αναφέρουν οι New York Times και το Reuters γράφει ότι «ο Obama παρακινεί τον Αιγυπτιακό στρατό να εγγυηθεί τη δημοκρατική μετάβαση».

Το γαλλικό πρακτορείο (AFP) εστιάζεται και αυτό στην παραίτηση Μουμπάρακ και στις αντιδράσεις του λαού μετά την ανακοίνωση της απόφασης βάζοντας τίτλο στο κεντρικό θέμα «o Μουμπάρακ πέφτει καθώς ένα εκατομμύριο λαός βρίσκεται στο δρόμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης