Τα μέλη του SPD ψηφίζουν για την έγκριση του κυβερνητικού συνασπισμού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 21:52
Τα μέλη του SPD ψηφίζουν για την έγκριση του κυβερνητικού συνασπισμού
Ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ψήφισε σήμερα στο πλαίσιο της ψηφοφορίας που έχει οργανώσει το κόμμα του, το οποίο καλεί τα περίπου 470.000 μέλη του να αποφανθούν, με επιστολική ψήφο, για τη συμμαχία με την πολιτικό που υπήρξε η κύρια αντίπαλός τους στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές αναγγέλλουν μια νίκη του «ναι», κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Σοσιαλδημοκράτες να συστήσουν μια νέα κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ, της απερχόμενης καγκελαρίου, η οποία αν και κέρδισε τις εκλογές αυτές, χρειάζεται έναν εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Γκάμπριελ έριξε την ψήφο του σε ένα γραμματοκιβώτιο στο Γκόσλαρ, στην Κάτω Σαξονία, στην βορειοδυτική Γερμανία.

Στην περίπτωση νίκης του «ναι», η Άγγελα Μέρκελ μπορεί να επανεκλεγεί στην καγκελαρία στις 17 Δεκεμβρίου από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ για μια τρίτη τετραετή θητεία.

Περίπου 200.000 μέλη του κόμματος είχαν ήδη ψηφίσει σήμερα, το οποίο σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί το 20% της συμμετοχής που χρειάζεται για να είναι έγκυρη η ψηφοφορία αυτή.

Η προοπτική μιας εκ νέου συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δεν ενθουσιάζει πολλά μέλη του SPD, τα οποία ψυχράνθηκαν μετά την πρώτη κυβερνητική εμπειρία που είχαν με την Μέρκελ, μεταξύ του 2005 και του 2009, η οποία είχε οδηγήσει στο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματός τους στις βουλευτικές εκλογές του 2009 (23%).

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 21:52