Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φυγαδεύτηκε σε ένα υπόγειο καταφύγιο που βρίσκεται πέντε ορόφους κάτω από τον Λευκό Οίκο και παρέμεινε εκεί για περίπου μία ώρα, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές «πολιορκούσαν» το εμβληματικό κτίσμα, στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd. 

Η επίσημη ονομασία που έχει το καταφύγιο είναι «Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης (PEOC)» και χτίστηκε στις αρχές του 1940 από τον τότε πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ. Ο λόγος της κατασκευής του ήταν η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά η ακριβής τοποθεσία του παραμένει κρυφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρι Τρούμαν επέκτεινε το PEOC ως μέρος μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου που περιελάμβανε μια πλήρη κατεδάφιση και επέκταση των δομών του. Από τότε ήταν ελάχιστες φορές που χρησιμοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, πριν από τη μεταφορά του Τραμπ, το καταφύγιο άνοιξε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και το κατώφλι του πέρασαν η σύζυγος του Τζόρτζ Μπους, Λόρα, ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Η πρώην πρώτη Κυρία στην αυτοβιογραφία της περιέγραψε τις στιγμές που έζησε μέσα στο καταφύγιο. 

«Πλέον βρισκόμουν σε έναν διάδρομο κάτω από τον Λευκό Οίκο και κατευθυνόμουν προς το καταφύγιο που χτίστηκε για τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Περπατήσαμε σε έναν παλιό διάδρομο γεμάτο με κάθε λογής μηχανολογικό εξοπλισμό. Το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα κέντρο διοίκησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα σε αυτόν να έχουν εγκατασταθεί τηλεοράσεις, τηλέφωνα και άλλα μέσα επικοινωνίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά τον «εξοπλισμένο» διάδρομο οδηγήθηκε σε μία μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αυτό δεν είναι το μοναδικό καταφύγιο στον Λευκό Οίκο. Έχουν σχεδιαστεί και άλλα μυστικά δωμάτια κάτω από τη γη, τα οποία μάλιστα ενώνονται και μεταξύ τους. Το 1950 κατασκευάστηκε ένα υπόγειο σύστημα σήραγγας του Λευκού Οίκου που συνδέει τη Δυτική Πτέρυγα και την Ανατολική Πτέρυγα, επιτρέποντας την πρόσβαση στο μυστικό καταφύγιο για την προστασία από πυρηνικό ατύχημα. Μια άλλη μυστική σήραγγα στην οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μέσω μιας μυστικής σκάλας δημιουργήθηκε το 1987.

«Το καταφύγιο τελικά ολοκληρώθηκε προς το τέλος της θητείας του Ομπάμα. Μπορεί να στεγάσει το προσωπικό ολόκληρης της Δυτικής Πτέρυγας σε περίπτωση επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής», γράφει ο συγγραφέας Ρόναλντ Κέσλερ στο βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη, με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού».

Σημειώνεται πως το κόστος κατασκευής των πτερύγων έφτασε τα 376 εκατ. δολάρια. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειαστεί να φυγαδευτεί από τον Λευκό Οίκο θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον από δύο τούνελ. Το ένα οδηγεί στο κτήριο Treasury, ενώ το άλλο στην οδό H Street. Επιπλέον μία άλλη σήραγγα οδηγεί στη South Lawn, όπου ο πρόεδρος μπορεί γρήγορα να επιβιβαστεί στη βάση των προεδρικών αεροσκαφών.

Πηγή: Brilliant News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης