Νέα μέτρα για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Σλοβενίας, στοχεύοντας στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας της Covid-19.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως σε οικονομικές χρηματοδοτικές «γραμμές», μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και την εφαρμογή ενός πλαισίου απασχόλησης που εκτιμάται πως θα διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, προβλέπεται η χορήγηση δανείων ύψους 5.000-40.000 ευρώ για μικρές και μεσαίες εταιρείες και η διάθεση επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των εστιατορίων και των καταλυμάτων διαμονής.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας Ζντράβκο Ποτσιβάλσεκ δήλωσε πως, πέραν των νέων μέτρων, σε ισχύ θα παραμείνουν και όλες οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των δύο πακέτων στήριξης της οικονομίας. «Το κράτος θα βοηθήσει τον τουρισμό επειδή είναι μια βιομηχανία που πλήττεται από κορωνοϊό με τον πιο δραστικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Ποτσίβαλσεκ, προσθέτοντας ότι «η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται μέτρα που θα διευκολύνουν όχι μόνο την “επιβίωση”, αλλά και την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων».

«Θέλουμε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας στον τουρισμό, προσωπικό υψηλής ποιότητας και να βοηθήσουμε τους μικρότερους παρόχους να επιβιώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Εν τω μεταξύ, ενώ οι υπαίθριοι χώροι των μπαρ άνοιξαν ξανά αυτή την εβδομάδα και τα εστιατόρια σερβίρουν φαγητό σε πακέτο εδώ και αρκετές εβδομάδες, το μεγαλύτερο μέρος του τομέα φιλοξενίας παραμένει κλειστό, καθώς ξενοδοχεία, κάμπινγκ και τουριστικοί πράκτορες περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι. 

Ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες ανέφερε ότι οι πάροχοι καταλυμάτων με έως 30 κρεβάτια θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στις 12 Μαΐου μαζί με εστιατόρια, μπαρ και κάμπινγκ, και θα ακολουθήσουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και οι πισίνες την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Ποτσίβαλσεκ επισήμανε ότι «αυτές οι ημερομηνίες ήταν απλώς ενδεικτικές και πρέπει να εξεταστούν. Είναι πιθανό, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης