Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο από τις 27 έως και τις 30 Απριλίου αναμένεται να συζητήσουν τα παρακάτω θέματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο: Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων

Οι ευρωβουλευτές θα απαιτήσουν την άμεση ανάληψη δράσης προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο σε μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη στις 9πμ ώρα Γαλλίας. Πάνω από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του τρέχοντος έτους, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών και προστασία του περιβάλλοντος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεούνται να μειώσουν τη χρήση των κοινών και πιο ρυπογόνων πλαστικών σακουλών βάση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη. Η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων από τις πλαστικές σακούλες αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Στροφή σε προηγμένα βιοκαύσιμα

Η άτυπη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου επί της καινούριας νομοθεσίας για την επιβολή ανώτατου ορίου στα βιοκαύσιμα που προέρχονται από καλλιέργειες και στην ταχύτερη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές βιοκαυσίμων, όπως τα απόβλητα και τα φύκια, θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Στόχος της νέα ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την αυξανόμενη χρήση των γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

eCall: Ψηφοφορία για τα σωστικά συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης στα αυτοκίνητα

Τα συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης που θα ειδοποιούν άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος (σύστημα eCall), θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών από τις 31 Μαρτίου 2018 σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού που αναμένεται να υπερψηφίσει το ΕΚ την Τρίτη. Το ΕΚ και το Συμβούλιο έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως από το Δεκέμβρη επί της νέας αυτής ευρωπαϊκής συμφωνίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ισχυρότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για το αλκοόλ

Η υποχρεωτική αναγραφή των θερμίδων και των συστατικών στα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να περιληφθεί στη νέα στρατηγική της ΕΕ για το αλκοόλ, βάση του ψηφίσματος που θα υιοθετήσει το ΕΚ την Τετάρτη. Το κείμενο ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, και σε επίπεδο ΕΕ να αυξηθεί η σήμανση που προειδοποιεί για την αποφυγή οδήγησης σε κατάσταση μέθης και την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Συζήτηση για τη νέα “ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια”

Οι ευρωβουλευτές θα διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη νέα “ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια” στη συζήτηση της Τρίτης με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, αμέσως μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα ατζέντα για την ασφάλεια, επικαιροποιεί τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, καθορίζει τις βασικές προτεραιότητες και δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο για την περίοδο 2015-2020.

Ελαιόδεντρα και τρόποι αντιμετώπισης των επικινδύνων βακτηρίων

Το ΕΚ θα απευθύνει την Πέμπτη στην Επιτροπή ερώτημα σχετικά με τα σχέδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας των βακτηρίων Xylella fastidiosa, τα οποία έχουν μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία. Θα τεθούν ερωτήματα επίσης για την πρόληψη της εξάπλωσης τους σε άλλες περιοχές της ΕΕ καθώς και για τους τρόπους αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών που θα κληθούν να καταστρέψουν μέρος των ελαιώνων τους.

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση Johannes Hahn την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσα στο 2014. Στα σχετικά σχέδια ψηφίσματος τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση την Πέμπτη, τονίζεται η ανάγκη για έναν συμμετοχικό, εποικοδομητικό και βιώσιμο πολιτικό διάλογο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των εν λόγω χωρών.

Περισσότερες πληροφορίες: ΕuroparlTV , Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης