Τα νετρίνα… «έφαγαν» τον επικεφαλής της έρευνας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 07:43
Τα νετρίνα… «έφαγαν» τον επικεφαλής της έρευνας
Ο καθηγητής Αντόνιο Ερεντιάτο, μέλος της ομάδας που ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα νετρίνα κινούνται ταχύτερα από το φως, παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του πειράματος.

Οίδιος δεν εξήγησε τους λόγους, το BBC όμως αναφέρει ότι άλλα μέλη της ομάδας είχαν ζητήσει την παραίτησή του. Πέρυσι η ομάδα του πειράματος Opera ανακοίνωσε ότι η ταχύτητα των νετρίνων που μέτρησε υπερβαίνει την ταχύτητα του φωτός, αναστατώνοντας την επιστημονική κοινότητα.

Το πείραμα Opera μέτρησε την ταχύτητα των νετρίνων από τον επιταχυντή CERN προς το παρατηρητήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία και βρήκε ότι έφτασαν 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Νεότερα όμως πειράματα έδειξαν ότι η απόκλιση οφείλεται σε σφάλματα στις μετρήσεις.

Πάντως η ομάδα ήταν πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της. Εξήγησε ότι έλαβε υπόψη της όλες τις αιτίες που θα μπορούσαν να βγάλουν λάθος αποτέλεσμα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι και ζήτησε από άλλες ομάδες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα αποτελέσματα.
Αν όμως πράγματι επιβεβαιωνόταν η ανακάλυψη θα ανέτρεπε το οικοδόμημα της σωματιδιακής φυσικής όπως χτίστηκε τον 20ό αιώνα, με θεμέλιο την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας...

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 07:43