Μία ιστορική στιγμή περιμένει η Ισπανία αυτήν την εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με διαρροές από τις διαπραγματεύσεις, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, αναμένεται να ανακοινώσει οριστική και δια παντός παύση πυρός μετά από πάνω από 40 χρόνια επιθέσεων.

Ο πρώην γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναμένεται στη χώρα των Βάσκων τη Δευτέρα για διαπραγματεύσεις και τα μηνύματα που φτάνουν από κρατουμένους-μέλη της οργάνωσης, διπλωματικές πηγές των Βάσκων αλλά και διάφορα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από την ΕΤΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Θαπατέρο, δηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι περιμένουν μία τέτοια κίνηση σύντομα από την οργάνωση.
Η ίδια η οργάνωση επεξεργάζεται ήδη τη νέα της τοποθέτηση, η οποία αναμένεται να επικυρώσει με αναμφισβήτητο τρόπο, αυτό που είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2010, ότι δηλαδή θα προβεί σε μακράς διαρκείας παύση των επιθέσεων.

Η καταλυτικές εξελίξεις έρχονται ένα μήνα πριν τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, η επόμενη μέρα των οποίων είναι πιθανό να βρει τη χώρα με νέα κυβέρνηση, αυτή των συντηρητικών.

Όπως και να έχει, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση της οργάνωσης, με την αίσθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, να λέει ότι η ΕΤΑ θα προσφύγει σε «δημοκρατικές διαδικασίες», όπως είχε ανακοινώσει με το μαγνητοσκοπημένο υλικό που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης