Τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι στο παρελθόν έρεε νερό στην επιφάνεια του Άρη έδωσε το ρομποτικό όχημα που έχει στείλει η NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Το «Curiosity» έστειλε πίσω στη Γη φωτογραφίες με κροκαλοπαγή πετρώματα – (πετρώματα που αποτελούνται από κροκάλες σε ποσοστό τουλάχιστον 50%), το μέγεθος και το σχήμα των οποίων κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αποτελούν προϊόν διάβρωσης από το νερό. Το δίκτυο από τα «αρχαία ρυάκια» έρχεται να ενισχύσει τις θεωρίες, που στηρίζονται σε παλαιότερες διαστημικές αποστολές, σύμφωνα με τις οποίες ο «Κόκκινος Πλανήτης» φιλοξενούσε κάποτε νερό στην επιφάνειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δορυφόροι που εστάλησαν στο παρελθόν στον Άρη έχουν «αποθανατίσει» μεγάλα δίκτυα και χαράδρες, τα οποία εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από την παρουσία νερού.

Η ανακάλυψη του «Curiosity» θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι η πρώτη «χειροπιαστή» απόδειξη αυτών των θεωριών, η οποία όμως δεν στηρίζεται σε εναέριες παρατηρήσεις αλλά σε στοιχεία που προέρχονται από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ομοιότητες ανάμεσα στα κροκαλοπαγή πετρώματα που εντοπίστηκαν στον Άρη και σε αυτά που υπάρχουν στη Γη είναι εμφανείς.

Το ρομποτικό όχημα προσγειώθηκε με επιτυχία στις 6 Αυγούστου, με το συνολικό κόστος της αποστολής να φθάνει τα 2,6 δισ. ευρώ. Είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχει ενεργειακή επάρκεια για έναν πλανητικό χρόνο (2 γήινα έτη).

Βασική του αποστολή αποτελεί η διαπίστωση για το αν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών στον «Κρατήρα Γκρέιντερ» (περιοχή όπου προσγειώθηκε).

Διαβάστε επίσης:
Το Curiosity άπλωσε το «χέρι» του στον Άρη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 16:11
Έκλειψη Ηλίου στον Άρη μέσα από την κάμερα του «Curiosity», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 03:16

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης