Οι μέρες των αεροπορικών ταξιδίων και ο γύρος του κόσμου με ένα διαβατήριο στο χέρι είναι προς το παρόν μια μακρινή μνήμη. Η πανδημία Covid-19 έχει μεταμορφώσει το ταξιδιωτικό τοπίο, ενδεχομένως για τις επόμενες δεκαετίες.

Χώρες σε όλο τον κόσμο εισέρχονται συνεχώς σε νέα lockdown. Αλλά ακόμα και όταν αρθούν οι περιορισμοί, είναι πιθανό ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πριν από τα αεροπορικά ταξίδια να είναι σύντομα αναγκαίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Henley Passport Index, που μετρά τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, μόλις κυκλοφόρησε την τελευταία έκθεσή της – και μια ανάλυση για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Η Ιαπωνία είναι στην κορυφή της λίστας. Οι Ασιάτες πολίτες εξακολουθούν να έχουν τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο. Η Ιαπωνία είναι και πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, σε 191 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στη δεύτερη θέση (με σκορ 190) και η Νότια Κορέα με τη Γερμανία στην τρίτη θέση (με σκορ 189).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πιο κάτω στους 10 πρώτους, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην έβδομη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς, ενώ η Αυστραλία είναι στην όγδοη θέση, με πρόσβαση σε 184 προορισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της ΕΕ κυριαρχούσαν κατά παράδοση, αλλά όπως αναφέρει η Henley & Partners: «Οι αριθμοί κρουσμάτων covid-19 αυξάνονται σήμερα απότομα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας μετάλλαξης που διαδίδεται γρήγορα. Οι προσωρινοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με αυτό σημαίνουν ότι – ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην 7η θέση της λίστας Henley – η πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος σε θέση να ταξιδέψουν σε λιγότερους από 75 προορισμούς, ενώ οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 70 προορισμούς».

O Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Συνεργάτες θα πει: «Οι παγκόσμιες απαγορεύσεις αναιρούν τα ισχυρά διαβατήρια και καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να αυξάνονται, τα αποτελέσματα από τον τελευταίο δείκτη είναι μια υπενθύμιση του τι σημαίνει πραγματικά η ισχύς των διαβατηρίων σε έναν κόσμο που ζει με την πανδημία.»

Όσον αφορά τη μελλοντική παγκόσμια κινητικότητα, δεν πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή στα προ-πανδημικά πρότυπα, λέει ο Parag Khanna, συγγραφέας του “The Future is Asian” και ιδρυτής και διαχειριστής της συμβουλευτικής εταιρείας FutureMap της Σιγκαπούρης. Ίσως να μην ισχύει πλέον ότι μόνο η εθνικότητα θα ανοίξει πόρτες. «Ακόμα και για τα ισχυρά διαβατήρια όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και τα μέλη της ΕΕ, θα απαιτηθούν πρόσθετα πρωτόκολλα για να επιτύχουν εκ νέου κινητικότητα χωρίς τριβές», λέει ο Khanna.

Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2021 είναι:

1. Ιαπωνία (191 προορισμοί)

2. Σιγκαπούρη (190)

3. Νότια Κορέα, Γερμανία (189)

4. Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)

5. Δανία, Αυστρία (187) 6. Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία (186)

7. Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (185)

8. Ελλάδα, Μάλτα, Τσεχία, Αυστραλία (184)

9. Καναδάς (183)

10. Ουγγαρία (181)

Τα χειρότερα διαβατήρια

Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν τα διαβατήρια των ακόλουθων χωρών:

Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)

Λιβύη, Νεπάλ (38)

Παλαιστινιακά εδάφη (37)

Σομαλία, Υεμένη (33)

Πακιστάν (32)

Συρία (29)

Ιράκ (28)

Αφγανιστάν (26)

Με πληροφορίες CNN – Επιμέλεια: Λίνα Κυριακοπούλου

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης