Οι επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσαν το Σάββατο οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εναντίον στόχων στη Συρία έθεσαν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης, έκρινε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.

Αυτή η «επίθεση» πρακτικά «κλιμάκωσε τις εντάσεις όσον αφορά τη Συρία και έθεσε de facto εν αμφιβόλω τη μοίρα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων», είπε ο διπλωμάτης σε Ρώσους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για την επίθεση τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στη Ντούμα, συνέχισε ο Γκατίλοφ. Υπενθύμισε ότι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στάλθηκαν στη Συρία για να ερευνήσουν τις καταγγελίες αυτές.

«Δέχονται κάθε δυνατή υποστήριξη από τη συριακή κυβέρνηση και άνδρες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας. Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να διεξαγάγουν ομαλά το έργο τους, πρώτα απ’ όλα από τη σκοπιά των εγγυήσεων για την ασφάλειά τους», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Γκατίλοφ επανέλαβε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ειδική επιτροπή για την τήρηση της εκεχειρίας της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ) συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη με ρωσική πρωτοβουλία για να συζητήσει τα πλήγματα του Σαββάτου.

«Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε λεπτομερώς τις παράνομες ενέργειες αυτών των χωρών, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πριν απ’ όλα, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν τη 14η Απριλίου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο απέρριψαν τις ρωσικές επικρίσεις περί παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν ότι οι επιδρομές αυτές αποτελούσαν αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα, την ευθύνη για τη διάπραξη της οποίας επέρριψαν στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης