του Kώστα Μπετινάκη

Ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία Covid-19 έχει ξεπεράσει τις 300.000 παγκοσμίως, δημιουργώντας άλλο ένα σκοτεινό ορόσημο, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχίες ότι, αν τα μέτρα lockdown  αρθούν πολύ γρήγορα, θα πρέπει να αναμένεται «δεύτερο κύμα» του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με περισσότερους από 300.000 θανάτους και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το παγκόσμιο ιικό ξέσπασμα συνεχίζει να επεκτείνεται σε περίπου 188 έθνη, μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα.

Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν στο προσκήνιο με τη μορφή νέας προειδοποίησης από την Ύπατη Αρχή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Επίτροπος Michelle Bachelet εκτίμησε ότι οι χώρες που καταργούν τις πολιτικές περιορισμού κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν μια πληγείσα χώρα βγει από το lockdown πολύ βιαστικά, υπάρχει ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί δεύτερο κύμα, το οποίο θα κοστίσει πολύ περισσότερες ζωές νωρίτερα και πιο καταστρεπτικά απ΄ ό,τι θα συνέβαινε» δήλωσε η Μπασελέ.

Ζητώντας την προστασία «λιγότερο προνομιούχων ή περιθωριοποιημένων κοινοτήτων», η Επίτροπος είπε επίσης ότι ο ιός θα «επιστρέψει δυναμικά» εάν οι εθνικές αντιδράσεις καθοδηγούνται από «τα συμφέροντα συγκεκριμένης ελίτ», προσθέτοντας ότι «η πολιτική ή η οικονομία δεν πρέπει να υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ορισμένα άλλα μεγάλα hotspots Covid-19 αίρουν επίσης προσεκτικά τα δικά τους μέτρα καραντίνας – συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, χωρών δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από την Ευρώπη. Το κλείδωμα της Ινδίας, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, των 1,3 δισεκατομμυρίων, αναμένεται επίσης να λήξει στις 17 Μαΐου, χωρίς άλλη παράταση. Παρόλο που κάθε έθνος αντιμετωπίζει τον ίδιο εχθρό, τον ιό, οι συνθήκες ποικίλλουν δραματικά από χώρα σε χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απλή λύση για το άνοιγμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης