Νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με το τι τελικά συνέβη στη μοιραία πτήση MS804.

Με τις έρευνες του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του Airbus της EgyptAir να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Τιμ Βαν Μπέβερεν, ένας ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής, φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία της εξειδικευμένης υπηρεσίας «Aviation Herald», σύμφωνα με τα οποία λίγα λεπτά πριν το αεροπλάνο συντριβεί στη Μεσόγειο, υπήρξε εκδήλωση πυρκαγιάς στο εσωτερικό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση των αιγυπτιακών αρχών στη νέα αεροπορική τραγωδία γεννά αναπάντητα ερωτήματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής στην Deutsche Welle, το σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS (Aircraft Communication Adressing and Reporting System) κατέγραψε δεδομένα τα οποία πιστοποιούν την παρουσία καπνού στην τουαλέτα του αεροσκάφους και στη συνέχεια την εκδήλωση φωτιάς στο μέρος όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα.

«Υπήρξε πυρκαγιά στο αεροσκάφος της EgyptAir. Το σύστημα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Εντοπίστηκε καπνός σε μια από τις τουαλέτες και ένα λεπτό αργότερα υπήρξε εστία στο Αvionics Compartment, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Έπειτα από δύο λεπτά “έπεσαν” οι λειτουργίες του αεροπλάνου» υποστήριξε ο κ. Μπέβερεν. 

Ο αιγυπτιακός στρατός το μεσημέρι του Σάββατου έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, υπάρχουν τρία μηνύματα στο ACARS που φανερώνουν πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

«Υπήρξε φωτιά στο αεροσκάφος. Το σύστημα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα​» τόνισε ο ΜπέβερενΕπιπλέον, τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν, φανερώνουν ότι προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης. Όλα αυτά σημειώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα τριών λεπτών, από τις 03.26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03.29, λίγα λεπτά, δηλαδή, πριν χαθεί το στίγμα του Airbus από τα ραντάρ. Ο Τιμ Βαν Μπέβερεν σχολίασε ότι περίμενε πως οι αιγυπτιακές αρχές θα είχαν αποκτήσει και δώσει στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες αρκετά νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη σύγχυση που προκλήθηκε με τον εντοπισμό ή μη των συντριμμιών του Airbus και τη γενικότερη στάση του Καΐρου στη νέα αεροπορική τραγωδία, λιγότερο από έναν χρόνο από τη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia πάνω από τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο (Οκτώβριος 2015, 224 νεκροί).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης